Dat ik geen ochtendmens ben, wist ik allang. Als ik het helemaal zelf mag bepalen, kom ik bij voorkeur niet voor acht uur, halfnegen mijn bed uit. Voor zeven uur opstaan is voor mij een ware marteling.

Test: Welk chronotype ben jij?

Test: Welk chronotype ben jij?

Ontdek je optimale leefritme

Maar een avondmens ben ik ook niet echt. Ik vind het best suf van mezelf, maar zo rond elf uur, halftwaalf wil ik meestal wel naar bed. Wat ben ik dan? Een slaapmens? Nee, een beer volgens de chronotype-test van slaapdeskundige Michael Breus.

Breus is als klinisch psycholoog verbonden aan de American Board of Sleep Medicine en auteur van de The power of when, waarin hij vier nieuwe ‘chronotypen’ introduceert. Naast beren zijn dat leeuwen, wolven en dolfijnen.

Op basis van ervaringen met zijn eigen patiënten en de bestaande studies naar onze biologische klok, kwam hij tot de conclusie dat de klassieke tweedeling in ochtend- en avondmensen niet voldoet. Niet alleen omdat deze indeling mensen met chronische slaapproblemen uitsluit, maar ook omdat hierbij allerlei persoonlijkheidskenmerken worden genegeerd.

Log in om verder te lezen.
o.a.: M. Breus, The power of when, Penguin Random House, 2016 / De Gezondheidsraad, Gezondheidsrisico’s door nachtwerk, , 2017 / R. Zacks e.a., Time of day effects on problem solving: When the non-optimal is optimal, Thinking & Reasoning, 2011