Hoe je lichaam je geest stuurt

Het lichaam heeft veel meer invloed op onze geest dan we altijd dachten. Onze leerprestaties blijken bijvoorbeeld te dalen als we dorst hebben. Wetenschappers vermoeden nu dat veel psychische aandoeningen het gevolg kunnen zijn van een lichamelijke infectie.

Van stress ga je meer snoepen, dat is algemeen bekend. Minder bekend is dat je ook meer trek in lekkers kunt krijgen als je keelpijn hebt. De boosdoener is het virus ad-36, dat niet alleen keelpijn en oogontsteking kan veroorzaken. Nestelt het zich voorgoed in je lichaam, dan brengt het in de hersenen – om precies te zijn in de thalamus – je vetmeter van slag. Die meter houdt gewoonlijk bij of je niet te veel eet. Door de infectie valt de controle over je eetlust weg. In dat geval kun je kilo’s aankomen.

Lijkt het een gek idee dat een infectie je zelfcontrole kan ondergraven? Het lichaam heeft veel meer invloed op onze geest dan we altijd dachten. Kinderen die dorst hebben, presteren bijvoorbeeld minder. Bij watergebrek werken hun hersenen minder soepel. Ook huisstofmijt heeft onverwachte effecten. Je kunt er niet alleen een loopneus van krijgen, maar er ook zwaarmoedig door worden.

Reactie op een infectie

Als je er beter over nadenkt, lijkt het best logisch. Ook de hersenen zijn immers pure biologie: een ontzaglijk complexe molen van cellen, verbindingen en hormonen. Waarom zouden virussen, mijten, en wat je eet en drinkt, geen invloed kunnen hebben op die molen?

Log in om verder te lezen.
auteur

Mark Mieras

» profiel van Mark Mieras

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hulp voor twijfelaars

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Verhaal

Anneke heeft tinnitus: ‘Die piep, ik werd er knettergek van’

Lees verder
Artikel

Afkicken op vijfsterrenniveau

Lees verder
Artikel

Als de dokter niets kan vinden

Lees verder
Artikel

Mannengeheugen werkt anders

Lees verder
Kort

Depressie: zo moeder, zo kind?

Lees verder
Artikel

De zomer

Lees verder