3 technieken om je dromen te beïnvloeden

Uit onderzoek komen deze technieken naar voren als het meest effectief om te weten dat je droomt en je dromen vervolgens te sturen.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

1. Zoek naar aanwijzingen dat je droomt

Stel jezelf minstens tien keer per dag de vraag: ‘Droom ik nu?’ Neem de vraag serieus. Kijk om je heen of er iets vreemds te zien is dat erop wijst dat je droomt: kunnen vliegen, een wc zonder deur, onleesbare teksten.

2. Nachtelijke onderbrekening

Zorg dat je na vijf uur slapen weer wakker wordt. Doe het licht aan, ga rechtop zitten en probeer je je vorige droom te herinneren. Doe vervolgens het licht uit, ga lekker liggen en herhaal in jezelf: ‘De volgende keer dat ik droom, heb ik in de gaten dat ik droom.’

3. Bewust van je dromen

Haal vervolgens je vorige droom weer voor de geest. Welke vreemde details in die droom kunnen je straks duidelijk maken dat je droomt? Na een week oefenen met hun dromen beïnvloeden, hadden proefpersonen in 17,4 procent van de nachten een lucide droom. Proefpersonen die het lukte om binnen vijf minuten in slaap te vallen na de nachtelijke onderbreking, ging het nog beter af: zij hadden in bijna de helft van de nachten een droom die ze konden besturen.

Reality testing and the mnemonic induction of lucid dreams: Findings from the national Australian lucid dream induction study, Dreaming, 2017, vol. 27, nr. 3