Iets meer dan een eeuw geleden publiceerde Sigmund Freud zijn boek Die Traumdeutung. Onze nachtelijke visioenen zijn uitingen van onbewuste wensen, stelde Freud daarin. Die wensen waren volgens hem vooral seksueel of agressief van aard en vaak onaanvaardbaar voor het bewuste. Dat zou ook een van de redenen zijn waarom we dromen meestal zo snel vergeten.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Freudiaanse droomtheorie

Het bizarre karakter van dromen verklaarde hij als een poging van de geest om pijnlijke of onaanvaardbare onbewuste verlangens toch uit te drukken, met gebruik van symboliek en censuur. Zo zou je in plaats van dromen over seks met je vader, kunnen dromen dat je met hem in een trein zit die een tunnel binnen rijdt. Een therapeut kon de verborgen betekenis van dromen aan het licht brengen, en dat zou patiënten volgens de Weense psychiater helpen van hun neuroses af te komen.

De theorie van Freud over de betekenis van dromen raakte in diskrediet naarmate de neurobiologische wetenschap zich verder ontwikkelde. Het begon met de ontdekking van de REM-slaap in de jaren vijftig. De chemische stof acetylcholine, die geproduceerd wordt in de pons, een ‘geestloos’ deel van de hersenstam, bleek de droomcyclus te regelen. Zo om de negentig minuten bleken er vanuit die diep gelegen breindelen automatisch willekeurige signalen te komen, die het startsein vormen van een droom. De regelmaat en het mechanische van de rem-slaap en de daarmee samenvallende nachtelijke hallucinaties verdrongen de psychologische betekenis van de droom naar de achtergrond.

Log in om verder te lezen.