De betekenis van dromen

Droomanalyse was jarenlang taboe in de wetenschap. Maar nieuw breinonderzoek wijst erop dat dromen ons wel degelijk iets kunnen vertellen over onze zorgen, onze angsten en onze denkpatronen. Als we maar weten hoe we ze moeten lezen.

Iets meer dan een eeuw geleden publiceerde Sigmund Freud zijn boek Die Traumdeutung. Onze nachtelijke visioenen zijn uitingen van onbewuste wensen, stelde Freud daarin. Die wensen waren volgens hem vooral seksueel of agressief van aard en vaak onaanvaardbaar voor het bewuste. Dat zou ook een van de redenen zijn waarom we dromen meestal zo snel vergeten. Het bizarre karakter van dromen verklaarde hij als een poging van de geest om pijnlijke of onaanvaardbare onbewuste verlangens toch uit te drukken, met gebruik van symboliek en censuur. Zo zou je in plaats van dromen over seks met je vader, kunnen dromen dat je met hem in een trein zit die een tunnel binnen rijdt. Een therapeut kon de verborgen betekenis van dromen aan het licht brengen, en dat zou patiënten volgens de Weense psychiater helpen van hun neuroses af te komen.

De droomtheorie van Freud raakte in diskrediet naarmate de neurobiologische wetenschap zich verder ontwikkelde. Het begon met de ontdekking van de rem-slaap in de jaren vijftig. De chemische stof acetylcholine, die geproduceerd wordt in de pons, een ‘geestloos’ deel van de hersenstam, bleek de droomcyclus te regelen. Zo om de negentig minuten bleken er vanuit die diep gelegen breindelen automatisch

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wéér niks gewonnen

Verstandelijk weten we: de kans op die fantastische hoofdprijs is vrijwel nihil. Waarom kopen ruim v...

Lees verder
Video

Leren leven met een AMPUTATIE

‘Mijn spiegelbeeld zonder protheses went nooit’. Leon (36) kreeg op zijn 31e een bloedvergiftigi...

Bekijk video
Artikel

Leren van je dromen

Lees verder
Artikel

Wat je dromen vertellen – droomduiding 2

Lees verder
Recensie

De wetenschap van dromen

Lees verder
Interview

Muzikant Spinvis ‘Een mens heeft een plan nodig, hij moet iets willen’

Lees verder
Artikel

Heel even liggen…

Lees verder
Artikel

Laat me toch slapen!

Lees verder