Een hotel runnen in zonovergoten Portugal, een boek schrijven, mensen gaan coachen, werken met uw handen. Velen van ons lopen rond met een sluimerend verlangen of een plan dat al jaren op de plank ligt. Terwijl de dagen voorbij vliegen met duizend verplichtingen, afspraken, voornemens en klusjes, dringt de verleidelijke gedachte aan dat andere beroep zich soms ineens op, of dromen we over dat andere leven dat zoveel beter bij ons zou passen.

Training

Leer loslaten

  • Leer accepteren i.p.v. vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
Bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

We nemen die dromen lang niet altijd serieus. Want is het gras niet altijd groener aan de overkant, waar we ook zijn? En zou u echt al uw zekerheden willen opgeven voor een hotel in Portugal, terwijl u niet eens zeker weet of dat wel gaat lukken? Nee, erover dromen is leuk, er werk van maken is iets heel anders.

Toch komen die dromen en verlangens niet uit het niets. Vaak sluimeren ze al jaren en komen ze telkens terug. Tijd om te onderzoeken hoe levensvatbaar uw dromen zijn, en wat u tegenhoudt om ze waar te maken.

Stap 1: Ga na of uw droom wel echt van ú is

Vraag uzelf af waarom u juist dít wilt. Komt het verlangen van binnenuit? Of wordt het ingegeven door

omstandigheden, door uw omgeving? Misschien denkt u bijvoorbeeld vooral aan een eigen zaak op momenten dat het niet lekker loopt tussen u en uw baas. Maar zou u die zaak nog steeds willen als u een andere baas kreeg, met wie het veel beter klikt? Ga na op welke momenten uw verlangens aangewakkerd worden, en op welke momenten ze juist weer uitdoven. Uw droom kan een vlucht zijn uit uw huidige omstandigheden.

Of misschien droomt u van die eigen zaak omdat u weet dat uw ouders en vrienden u erom zullen bewonderen. Zou u ook voor uzelf willen beginnen zonder die bewondering? Stelt u zich voor dat u alleen op de wereld bent, zonder de afkeuring of goedkeuring van wie dan ook, en ga na of uw verlangen dan nog steeds hetzelfde is.

Stap 2: Onderzoek of uw droom bij u past

Wie iets doet wat hem echt ligt, heeft meer kans van slagen en is meer geneigd om door te zetten bij tegenslag. Stel uzelf de volgende vragen om na te gaan hoe goed uw droom bij u past:

– Sluit uw droom aan bij uw drijfveren? Uw drijfveren ontdekt u door u af te vragen welke bezigheden, bezittingen en dagelijkse handelingen (hoe klein ook) u energie geven, enthousiast maken, plezier geven. Denk bijvoorbeeld aan: uw creativiteit kwijt kunnen, spelen met taal, dingen tot op de bodem uitzoeken, eigen baas zijn of juist samenwerken, andere mensen helpen, nieuwe dingen leren, in de natuur zijn, stof doen opwaaien. Ga vervolgens na in hoeverre uw droom daarbij aansluit.

– Past de uitdrukkingsvorm (boek, bedrijf, emigratie, strandpaviljoen) bij u? Als u uw ideeën graag met anderen wilt delen, maar u houdt niet van schrijven, dan kunt u zich beter bezinnen op een andere vorm dan een boek. Bijvoorbeeld door uw ideeën in een cursus te verwerken. En als u uw vrienden en familie niet lang kunt missen, dan kunt u dat hotel beter iets dichter bij huis zoeken dan in Portugal.

– Past de nieuwe rol bij u? Bent u bijvoorbeeld geschikt voor de rol van hotelier – kunt en wilt u 24 uur per dag in dienst staan van uw klanten? Of kunt u tegen de eenzaamheid die het schrijverschap met zich meebrengt? Bent u bestand tegen de onzekerheid van het kunstenaarsbestaan? Probeer u in te beelden, met alle voors en tegens, hoe het zou zijn als u in uw nieuwe rol zit. Ziet u het zichzelf doen? In welke andere rollen voelt u zich als een vis in het water?

– Past uw droom in uw huidige levensfase? Zijn er nog dingen die u eigenlijk eerst wilt doen, zoals een gezin beginnen, een studie afronden, een lange reis maken?

Stap 3: maak uw droom concreet

Vaak weet u nog niet precíes wat u zou willen. Maak daarom in uw hoofd een levendig en gedetailleerd beeld van het eindresultaat van uw plan, of teken het uit op een groot vel papier. Ga van ochtend tot avond na wat er gebeurt op een dag in uw ‘nieuwe leven’. Hoe ziet uw hotel in Portugal eruit, wat doet u op welk moment, wie zijn er nog meer? Bijvoorbeeld: om zeven uur wilt u het ontbijt kunnen serveren. Dan moeten er verse broodjes zijn. Bakt u die zelf, dan heeft u een grote oven nodig. Of haalt u ze bij een bakker? Is er een bakker in de buurt? Hoeveel gasten heeft u, hoeveel broodjes heeft u nodig? Wat staat er nog meer op het ontbijtbuffet?

Ga stap voor stap na wat er nog moet gebeuren om tot uw ideale beeld te komen, en welke moeilijkheden u onderweg kunt tegenkomen. Want door een heldere visie te creëren, kunt u beter vasthouden aan uw plan, en komt u bovendien op nieuwe ideeën.

Verzamel daarnaast zoveel mogelijk informatie over uw plan. Praat met mensen die al doen wat u wilt. Lees boeken over Portugal, volg een cursus Portugees. Maak een afspraak met een financieel adviseur. Zo wordt uw beeld steeds completer en uw plan steeds concreter.

Met al deze informatie stelt u een actieplan op. Verdeel uw doelen in kleine stapjes: te hoge doelen zijn moeilijk te overzien, en kunnen u ontmoedigen. Dus niet in één keer die bestseller willen neerzetten, maar: uw onderwerp afbakenen, een hoofdstukverdeling maken, nadenken over een pakkend begin, een opzet maken voor het eerste hoofdstuk. Zo krijgt u met elk succesje meer vertrouwen in de haalbaarheid van uw plan.

Stap 4: analyseer uw barrières

Ook een volledig uitgewerkt actieplan kan jaren in de kast blijven liggen. Wat houdt mensen tegen om hun droom waar te maken? Cobi van Vliet, initiatiefneemster van De Avonturenschool, waar ze mensen helpt hun dromen waar te maken: ‘Vaak zijn het irrationele, blokkerende gedachten die mensen tegenhouden. Bijvoorbeeld: “Dat lukt me nooit.” Of: “Als ik deze stap eenmaal neem, zit ik er voor de rest van mijn leven aan vast.” Ook vinden mensen het moeilijk om hun veilige situatie op te geven voor een onzekere toekomst. Maar bij alles kun je tegenslag krijgen, ook in die veilige situatie.’

Ga dus voor uzelf na wat uw blokkerende gedachten zijn, en nog belangrijker: in hoeverre ze waar zijn. Maak een waslijst met alles wat er maar mis kan gaan: financiële malaise, minder zelfvertrouwen, tegenvallend talent. Bedenk het allerergste wat er zou kunnen gebeuren, en zoek alvast naar oplossingen.

Stap 5: de sprong in het diepe

Dan komt het moment dat u het roer daadwerkelijk omgooit. Maar wanneer is de tijd daar rijp voor? Van Vliet: ‘Het juiste moment dient zich vroeg of laat aan. Als een verlangen uit je hart komt, dan wordt het steeds groter, tot het moment komt dat je er wel naar móét luisteren. Maar om de sprong te wagen, moet je vooral veel doen: stappen ondernemen, en daardoor vertrouwen krijgen.’

Maak dus ruimte voor uw plannen. Die ruimte ontstaat niet vanzelf: u moet er dingen voor ­laten. Leg uw omgeving uit waar u mee bezig bent en zet klusjes en afspraken zoveel mogelijk op een laag pitje. Anders is de kans groot dat dagelijkse beslommeringen en verplichtingen u van uw doel afbrengen.

Besef tijdens uw ‘reis’ dat uw droom waarmaken niet alleen maar leuk is. U kunt juist extra onzeker en kwetsbaar zijn tijdens een grote verandering. Probeer tegenslagen te zien als onderdeel van het proces, dat u steeds dichter bij uw doel brengt. Misschien behoort u dan straks tot die benijdenswaardige mensen die het wél gedurfd hebben om hun dromen achterna te gaan. Die vol trots kunnen zeggen: dit is het boek dat ik heb geschreven. Of: welkom in mijn hotel.

Meer weten

– Altijd al iets van plan? Doe het dan!, Robert Coppenhagen, Scriptum, € 19,95

– De Avonturenschool, 010-4270691, www.avonturenschool.nl[/wpgpremiumcontent]