9 nachtrustnieuwtjes

Slecht slapen is alleen schadelijk voor de liefde als de rusteloze woeler­ een vrouw is. En wie net iets traumatisch heeft meegemaakt, kan beter even wakker blijven. Negen dingen die u nog niet wist over slapen.

Dossier Slaap

Slaapgebrek heeft allerlei nadelige gevolgen. Het snelst merk je dat doorgaans aan je humeur. Geen wonder; je serotoninesysteem – van groot belang voor je welzijn – raakt al na een week van gebroken nachten ontregeld. Nog iets langer belabberd slapen en je hippocampus begint te krimpen. Bij ratten is die na een maand van slaapgebrek al 10 procent kleiner, met alle emotionele en geheugenproblemen van dien.

Online training

Beter slapen

  • Herken verstorende patronen
  • Laat piekergedachtes los
  • Verbeter je slaapritme

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

Geniepiger is het effect op de lijn. Ten eerste stimuleert slaaptekort de aanmaak van het ‘hongerhormoon’ ghreline. Ten tweede onderdrukt het de aanmaak van leptine, waardoor het ‘ik-zit-vol’-signaal later doorkomt. Volgens sommige onderzoekers valt de huidige obesitasepidemie dan ook deels te wijten aan onze neiging op nachtrust te beknibbelen. Van Amerikanen is bekend dat ze sinds halverwege de vorige eeuw gemiddeld een uur korter in bed zijn gaan liggen – nog maar zeven à acht uur per nacht, in plaats van het aloude acht à negen – en in Nederland is dat waarschijnlijk niet anders.

En dan ondergraaft ernstig slaaptekort ook nog eens ons oordeelsvermogen. Dat laatste ontdekten Amerikaanse leger­onderzoekers in 2007 nadat ze een groep soldaten 53 uur achtereen wakker hadden gehouden. De proefpersonen hadden beduidend meer moeite tot een besluit te komen als ze complexe kwesties voorgelegd

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

U slaapt beter dan u denkt

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter is erg jong voor haar leeftijd’

Mijn oudste dochter is 15, maar lijkt in veel opzichten een jaar of 9. Ze mist daardoor de aansluiti...

Lees verder
Test

Hoe ga je om met slaapproblemen?

Lees verder
Artikel

Lekker geluncht? Houd een siësta!

Lees verder
Artikel

Heel even liggen…

Lees verder
Artikel

Zo stoppen je nachtmerries

Lees verder
Advies

Bang in het donker

Lees verder
Interview

Muzikant Spinvis ‘Een mens heeft een plan nodig, hij moet iets willen’

Lees verder