9 nachtrustnieuwtjes

Slecht slapen is alleen schadelijk voor de liefde als de rusteloze woeler­ een vrouw is. En wie net iets traumatisch heeft meegemaakt, kan beter even wakker blijven. Negen dingen die u nog niet wist over slapen.

Dossier Slaap

Slaapgebrek heeft allerlei nadelige gevolgen. Het snelst merk je dat doorgaans aan je humeur. Geen wonder; je serotoninesysteem – van groot belang voor je welzijn – raakt al na een week van gebroken nachten ontregeld. Nog iets langer belabberd slapen en je hippocampus begint te krimpen. Bij ratten is die na een maand van slaapgebrek al 10 procent kleiner, met alle emotionele en geheugenproblemen van dien.

Online training

Beter slapen

  • Herken verstorende patronen
  • Laat piekergedachtes los
  • Verbeter je slaapritme

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

Geniepiger is het effect op de lijn. Ten eerste stimuleert slaaptekort de aanmaak van het ‘hongerhormoon’ ghreline. Ten tweede onderdrukt het de aanmaak van leptine, waardoor het ‘ik-zit-vol’-signaal later doorkomt. Volgens sommige onderzoekers valt de huidige obesitasepidemie dan ook deels te wijten aan onze neiging op nachtrust te beknibbelen. Van Amerikanen is bekend dat ze sinds halverwege de vorige eeuw gemiddeld een uur korter in bed zijn gaan liggen – nog maar zeven à acht uur per nacht, in plaats van het aloude acht à negen – en in Nederland is dat waarschijnlijk niet anders.

En dan ondergraaft ernstig slaaptekort ook nog eens ons oordeelsvermogen. Dat laatste ontdekten Amerikaanse leger­onderzoekers in 2007 nadat ze een groep soldaten 53 uur achtereen wakker hadden gehouden. De proefpersonen hadden beduidend meer moeite tot een besluit te komen als ze complexe kwesties voorgelegd

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Gewiegd worden blíjft fijn

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Kun jij dit trucje ook?

Wie kan met zijn oren wapperen? Of met zijn ogen dicht zijn navel aanwijzen? 8 trucjes om te probere...

Lees verder
Advies

Waarom ben ik altijd moe? Heb ik een slaapprobleem?

Lees verder
Advies

Ik word zo vaak wakker ’s nachts

Lees verder
Artikel

Wat je dromen vertellen

Lees verder
Interview

Slaaponderzoeker Eus van Someren: ‘Om goed te slapen moet je lekker kunnen liggen’

Lees verder
Kort

Slapend motorrijden

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Lees verder