Slaapgebrek heeft allerlei nadelige gevolgen. Het snelst merk je dat doorgaans aan je humeur. Geen wonder; je serotoninesysteem – van groot belang voor je welzijn – raakt al na een week van gebroken nachten ontregeld. Nog iets langer belabberd slapen en je hippocampus begint te krimpen. Bij ratten is die na een maand van slaapgebrek al 10 procent kleiner, met alle emotionele en geheugenproblemen van dien.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Geniepiger is het effect op de lijn. Ten eerste stimuleert slaaptekort de aanmaak van het ‘hongerhormoon’ ghreline. Ten tweede onderdrukt het de aanmaak van leptine, waardoor het ‘ik-zit-vol’-signaal later doorkomt. Volgens sommige onderzoekers valt de huidige obesitasepidemie dan ook deels te wijten aan onze neiging op nachtrust te beknibbelen. Van Amerikanen is bekend dat ze sinds halverwege de vorige eeuw gemiddeld een uur korter in bed zijn gaan liggen – nog maar zeven à acht uur per nacht, in plaats van het aloude acht à negen – en in Nederland is dat waarschijnlijk niet anders.

En dan ondergraaft ernstig slaaptekort ook nog eens ons oordeelsvermogen. Dat laatste ontdekten Amerikaanse leger­onderzoekers in 2007 nadat ze een groep soldaten 53 uur achtereen wakker hadden gehouden. De proefpersonen hadden beduidend meer moeite tot een besluit te komen als ze complexe kwesties voorgelegd

Log in om verder te lezen.