Slaaponderzoeker Eus van Someren: ‘Om goed te slapen moet je lekker kunnen liggen’

  • 1601 woorden
  • leestijd is
  • 9 minuten
Met zijn onderzoek naar slapeloosheid schudde Eus van Someren de onderzoekswereld wakker. Dat leidt niet tot dé oplossing, want hij ontdekte verschillende typen insomnia. Maatwerk is dus nodig.

Bijna ruilde Eus van Someren de wetenschap in voor de muziek, zo druk had hij het daarmee. Een hoogleraar overtuigde hem ervan zijn baan als onderzoeker toch aan te houden, al was het maar voor een paar dagen in de week. Van Someren luisterde naar het advies en wist de twee te combineren.

Dat is een geluk voor chronisch slapelozen, want Van Someren trok insomnie uit het verdomhoekje van de wetenschap. Omdat slapeloosheid moeilijk meetbaar was, hadden onderzoekers namelijk vrijwel geen belangstelling voor de achterliggende hersenmechanismen van het probleem. Daar heeft Van Someren zich nooit iets van aangetrokken. Tijdens zijn studie was hij al wars van kritiek. Hij deed destijds ’s nachts onderzoek naar nachtmerries. Stiekem, omdat de nieuwe hoogleraar met wie hij samenwerkte het onderzoek naar slaap wilde afschaffen. Als de bewaker van het universiteitslaboratorium zijn laatste ronde had gedaan, kon hij beginnen.
Inmiddels werkt Van Someren bij daglicht in het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam. Daar vertelt hij over zijn jarenlange onderzoek naar slapeloosheid en de ontdekkingen die hij deed. Allereerst wil hij graag duidelijk maken dat chronische slapeloosheid iets anders is dan twee keer per nacht even wakker zijn. Het gaat Van Someren

auteur

Eva Gabeler

» profiel van Eva Gabeler

Dit vind je misschien ook interessant

€ 0,79 Artikel

Stefan Hertmans ‘Ik functioneer niet in disharmonie’

Een roman publiceren als Oorlog en terpentijn, en nu weer het geschenkboek dichten voor de Week van ...

Lees verder
Branded content

6 leefstijladviezen voor een opgewektere stemming

Een gezonde leefstijl zou een depressie tegen kunnen gaan, aldus Amerikaanse psycholoog Stephen Ilar...

Lees verder
Kort

Rennend naar het examen

Lees verder
€ 0,29 Artikel

Gewoonte-eters ontmaskerd

Lees verder
€ 0,79 Artikel

9 vrijmoedige vragen aan Peter de Wit

Lees verder
Interview

René Hoksbergen: ‘Een kind heeft z’n eigen ouders nodig’

Lees verder