Baby aan boord

Samen met je kind in bed liggen is intiem, gezellig en in veel culturen is het een normaal gebruik, al is het alleen maar omdat er voor kinderen geen aparte bedden of slaapkamers zijn. In het Westen heeft echter een hele generatie opvoedingsdeskundigen een veto uitgesproken over dit gebruik. De arts Benjamin Spock, bekend geworden door zijn opvoedkundige adviezen, heeft generaties ouders bijvoorbeeld aangeraden het kind in bed te leggen, vriendelijk maar beslist welterusten te zeggen en vervolgens weg te lopen. Door het huilen van de baby te negeren, leert de zuigeling vanzelf dat kabaal maken niets uithaalt. Zij zouden op die manier de wil van de kleine 'tiran' kunnen breken.

Het is een van de weinige keren dat Spock ouders aanraadt om hun eigen instinct te verloochenen. Spock vreest onder andere dat het kind zal zien dat de ouders vrijen. Het totale onbenul van de baby lijkt echter voldoende waarborg te bieden dat de tere kinderziel hier heus geen schade van zal ondervinden. Ook uit recent onderzoek blijkt dat het niet gevaarlijk is om het kind in bed te hebben. Deborah Jackson noemt het samenzijn van moeder en kind het meest natuurlijk en stelt dat op deze manier slaapproblemen en nachtelijke angstaanvallen voorkomen kunnen worden.

Uitrusten terwijl baby huilt

Waarschijnlijk mede dankzij relativerende artikelen in het maandblad Ouders van nu, is het taboe op het samen slapen van ouders en kind in één bed, in Nederland niet zo sterk als in andere landen in Europa. De GG & GD in Amsterdam laat weten dat volgens hun onderzoek een op de vijf zuigelingen bij de ouders in bed slaapt. En zeventig procent van de ouders heeft de wieg op de eigen slaapkamer staan. Hoe staan Nederlandse deskundigen hier tegenover?

Dolph Kohnstamm, emeritus hoogleraar in de ontwikkelingspsychologie, stelt dat er moreel niets op tegen is als de baby bij de ouders slaapt en

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Liegen over Sinterklaas, kan dat wel?

Al honderden jaren wordt het sinterklaasfeest in Nederland gevierd. Maar is dit feest opvoedkundig g...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Laat het los, moeders

Vaders zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, en toch vinden veel moeders dat ze het beter k...

Lees verder
Artikel

Opvoedkundige tik strafbaar?

Lees verder
Artikel

Levenslessen voor elke fase

Lees verder
Artikel

Alice Miller draaft door

Lees verder
Artikel

Gebarentaal voor baby’s

Lees verder
Artikel

Wonderkinderen – 10 jaar later

Lees verder
Artikel

Samen in de puberteit

Lees verder