Brein

Baby’s die met een zuurstoftekort ter wereld komen, worden beademd en lekker warm gehouden in de couveuse. En dat is niet zo slim, zeggen Britse wetenschappers. Koelen werkt namelijk beter tegen hersenbeschadiging.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Dit concluderen ze uit een onderzoek waaraan 325 baby’s die met zuurstofgebrek waren geboren meededen. De ene helft van hen kreeg de standaardbehandeling, de andere helft werd koel gehouden: een speciaal koelmatrasje regelde dat de lichaamstemperatuur van de borelingen daalde tot 34 graden. Na 72 uur werd de lichaamstemperatuur weer langzaam opgevoerd naar 37 graden. Het bleek dat de gekoelde baby’s op lange termijn 57 procent minder ernstige neurologische schade vertoonden dan de couveusebaby’s.

De verklaring voor deze spectaculaire verschillen is dat het koelen de stofwisseling vertraagt. Het lichaam heeft minder zuurstof nodig en daardoor is er meer zuurstof beschikbaar voor herstel van de beschadigde hersencellen. Koelen voorkomt hier, net als bij bijvoorbeeld huidverbranding, ‘vertraagde celdood’; cellen die meteen sterven zijn voor altijd verloren, maar cellen die slechts beschadigd zijn kunnen nog worden gered als ze maar onmiddellijk koud worden gemaakt.

New England Journal of Medicine, oktober 2009