Een koel koppie herstelt beter

Brein Baby’s die met een zuurstoftekort ter wereld komen, worden beademd en lekker warm gehouden in de couveuse. En dat is niet zo slim, zeggen Britse wetenschappers. Koelen werkt namelijk beter tegen hersenbeschadiging. Dit concluderen ze uit een onderzoek waaraan 325 baby’s die met zuurstofgebrek waren geboren meededen. De ene helft van hen kreeg de […]

Brein

Baby’s die met een zuurstoftekort ter wereld komen, worden beademd en lekker warm gehouden in de couveuse. En dat is niet zo slim, zeggen Britse wetenschappers. Koelen werkt namelijk beter tegen hersenbeschadiging.

Dit concluderen ze uit een onderzoek waaraan 325 baby’s die met zuurstofgebrek waren geboren meededen. De ene helft van hen kreeg de standaardbehandeling, de andere helft werd koel gehouden: een speciaal koelmatrasje regelde dat de lichaamstemperatuur van de borelingen daalde tot 34 graden. Na 72 uur werd de lichaamstemperatuur weer langzaam opgevoerd naar 37 graden. Het bleek dat de gekoelde baby’s op lange termijn 57 procent minder ernstige neurologische schade vertoonden dan de couveusebaby’s.

De verklaring voor deze spectaculaire verschillen is dat het koelen de stofwisseling vertraagt. Het lichaam heeft minder zuurstof nodig en daardoor is er meer zuurstof beschikbaar voor herstel van de beschadigde hersencellen. Koelen voorkomt hier, net als bij bijvoorbeeld huidverbranding, ‘vertraagde celdood’; cellen die meteen sterven zijn voor altijd verloren, maar cellen die slechts beschadigd zijn kunnen nog worden gered als ze maar onmiddellijk koud worden gemaakt.

New England Journal of Medicine, oktober 2009

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Afkicken op vijfsterrenniveau

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Digitaal opvoeden: 1 dag zonder scherm

Wanneer leg je die smartphone of tablet nou achter slot en grendel? Hoe maak je je kind weerbaar teg...

Lees verder
Artikel

Het kind dat niet kwam

Lees verder
Artikel

‘Mijn man houdt me voor een dubbelgangster’

Lees verder
Interview

Cindy Meston: ‘Seks is voor vrouwen minder belonend’

Lees verder
Artikel

Poolbrein is dikker

Lees verder
Video

Eerste hulp bij onzekerheid over je uiterlijk

Bekijk video
Artikel

Dit jaar geen griep

Lees verder