Ik zie, ik zie wat mama ziet

Opvoeding Aan het einde van hun eerste jaar beginnen baby’s de blik van volwassenen te volgen. Zo kunnen ze zien waar iemand naar kijkt. Een belangrijke stap voor het leren van taal, ontdekten onder­zoekers van de Universiteit van Washington. Baby’s die het trucje al vroeg doorhebben, blijken een half jaar later een bijna dubbel zo […]

Opvoeding

Aan het einde van hun eerste jaar beginnen baby’s de blik van volwassenen te volgen. Zo kunnen ze zien waar iemand naar kijkt. Een belangrijke stap voor het leren van taal, ontdekten onder­zoekers van de Universiteit van Washington. Baby’s die het trucje al vroeg doorhebben, blijken een half jaar later een bijna dubbel zo grote woordenschat te hebben als baby’s die pas later de blik van volwassenen kunnen volgen.

Met negen maanden volgen de meeste baby’s de hoofdbewegingen van volwassenen, maar kijken ze nog niet speciaal naar de ogen. Met tien à elf maanden volgen ze de hoofdbeweging én de ogen. Dat is nog best een ­opgave, omdat er veel afleiding is van andere voorwerpen en geluiden, vooral in een huiselijke omgeving.

Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat vroege sociale interactie een voorstadium is van het leren van taal. ­Immers, wie de ogen van mama kan volgen, ziet waar ze over praat, en leert sneller welk woord daarbij hoort.

Developmental Science, november 2005

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo blijft uw kind happy

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Je hoeft niet alle stress te vermijden om optimaal te functioneren. Ontdék het in deze training!

Lees verder
Artikel

Babytoontje heeft een functie

Lees verder
Artikel

50 dingen waar je sterk van wordt

Lees verder
Artikel

Spelletjes om je beter te leren voelen

Lees verder
Artikel

Verwende tirannetjes

Lees verder
Artikel

‘Computers horen niet op school, net zomin als alcohol’

Lees verder
Artikel

Waarom vergeten we onze eerste herinneringen?

Lees verder