De anatomie van de menselijke geest

Ray Jackendoff. Taal en de menselijke natuur. Utrecht: Het Spectrum, 1996 Men kan met recht zeggen dat de moderne cognitieve psychologie probeert de anatomie van de menselijke geest te ontrafelen. De Amerikaanse psycholoog Ray Jackendoff illustreert deze gedachte in zijn boek Patterns in the mind. Language and human nature, nu vertaald als Taal en de menselijke natuur, met behulp van een vergelijking met een videorecorder. Bij het opnemen wordt een patroon op de magneetband achtergelaten dat later weer afgelezen kan worden. Hierbij bestaan twee verschillende sporen voor het beeld en het geluid. Een deel van de videorecorder weet alleen raad met het spoor voor het beeld en een ander deel kan alleen uit de voeten met het geluid.

In de menselijke hersenen is het niet anders. De informatie uit elk zintuig wordt in gespecialiseerde zenuwbanen verwerkt. Bovendien wordt de informatie uit elk zintuig tegelijkertijd op verschillende manieren ontleed. Als we bijvoorbeeld naar iemand luisteren, wordt het geluid binnen het auditieve kanaal langs drie verschillende wegen, in drie verschillende modulen verwerkt. Allereerst wordt ontrafeld wat er precies gezegd is, daarnaast wordt de identiteit van de spreker bepaald en tot slot wordt de emotionele intonatie in de gaten gehouden. Bij hersenbeschadigingen kan elk aspect van de waarneming afzonderlijk uitvallen. Als men de klanken niet meer kan analyseren, klinkt de moedertaal net als het gemurmel van een onbekende taal, maar desondanks kan de persoon de identiteit en de emoties van de spreker onderkennen. Andersom zijn er mensen die taal nog prima kunnen verstaan, maar die geen stemmen meer kunnen herkennen of voor wie de intonatie nietszeggend is geworden.

Het grootste deel van het boek besteedt Jackendoff aan het weergeven van dit taalvermogen en de biologische basis ervan. Hij betoogt dat een kind er nooit in zou slagen om tienduizenden woorden te leren als het van tevoren niet zou zijn uitgerust met een ‘conceptuele blokkendoos’. Een kind is bijvoorbeeld van nature geneigd

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Hoe gaat het met de taalontwikkeling van je kind?

De SNEL-test van taalwetenschapper Margreet Luinge meet de veertien mijlpalen in de taalontwikkeling...

Lees verder
Artikel

Hoe krijg je een kind gemotiveerd?

Je zet alles op alles om samen met je dochter op tijd te zijn voor haar tennisles. Waarom is ze nou ...

Lees verder
Artikel

Jagen en verzamelen in tijden van iPhones

Lees verder
Kort

Hoopvolle woorden: zo krijg je mensen mee als je iets van ze wil

Lees verder
Advies

Ik zie op tegen gesprekjes in het openbaar

Lees verder
Artikel

Wat maakte de oermens gelukkig?

Lees verder
Artikel

Een boek als kindertherapeut

Lees verder
Artikel

Chimpansees gaan boekje open doen

Lees verder