Komt wijsheid met de jaren?

Rimpels, fysiek verval en krakkemikkigheid. Wie zit daar nu op te wachten? Oud zijn is niet bepaald iets waar mensen naar uitkijken. James Hillman, een gepensioneerde Amerikaanse hoogleraar psychologie, pleit in De kracht van karakter. Over de waarde van ouder worden voor een andere, positievere houding ten opzichte van de ouderdom. Hillman, eerder bekend van onder andere De code van de ziel. Hoe je levenslot te bepalen, geeft de laatste levensfase een geheel nieuw aanzicht. Ouderdom is niet alleen een periode van achteruitgang, in deze fase kan het karakter zich het best ontplooien. Lang leven is daarom een noodzakelijke voorwaarde voor de voltooiing van het karakter, zo stelt Hillman.

Dat mensen tegenwoordig langer leven door nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en een verhoging van de levensstandaard, wijst de auteur resoluut van de hand. Volgens hem is het eerder zo dat vroeger de meerderheid van de mensen op relatief jonge leeftijd overleed, omdat het bereiken van een hoge leeftijd minder belangrijk was. Immers, oude culturen initieerden karaktervorming op andere manieren, zoals door middel van feestelijkheden, rituelen en begrafenissen, en door ouderen in te zetten voor het onderricht aan jongeren. De vorming van het karakter was eerder voltooid dan nu het geval is.

Hillman schetst een psychologische ontwikkeling van de mens die begint bij het verlangen zo lang mogelijk te leven, waarbij materie belangrijker is dan karakter. De lichamelijke symptomen van ouderdom zorgen er echter voor dat het belang van de materie steeds meer naar de achtergrond verschuift en het karakter steeds belangrijker wordt. Bepaalde symptomen van de ouderdom zouden in dit stadium een diepere en positieve betekenis hebben. Een voorbeeld: dat oma tot vervelens toe aan haar kleinkind hetzelfde verhaal vertelt, heeft een functie. De herhaling, zo beweert Hillman, zorgt ervoor dat jong en oud samenkomen en dat informatie wordt doorgegeven aan volgende generaties. Hillman weet op deze manier aan veel symptomen

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Is meten ook weten?

Op de lagere school bepaalt de Cito-score het type vervolgonderwijs van een kind. Een paar jaar late...

Lees verder
Advies

‘Ik voel me altijd schuldig over alles’

Zolang ik me kan herinneren, voel ik me schuldig. Hoe kom ik hier vanaf?

Lees verder
Artikel

‘Ze gaat toch naar de andere kant van de wereld’

Lees verder
Artikel

Flirten met de dood

Lees verder
Artikel

Zijn dromen bedrog?

Lees verder
Artikel

6 manieren om minimalistisch te leven

Lees verder
Artikel

Distels voor je brein

Lees verder
Artikel

Van de wieg tot het graf

Lees verder