De onderzoekers maten de lichamelijke en de psychologische opwinding van mannen en vrouwen, terwijl ze naar homoseksuele filmscènes keken. Heteroseksuele vrouwen bleken niet alleen warm te lopen voor mannen, maar ook voor vrouwen. Ook lesbische vrouwen raakten opgewonden van vrouwen én mannen.

De onderzoekers lieten zich inspireren door eerder onderzoek naar vrouwelijke seksuele opwinding van de Amsterdamse klinisch psychologe Ellen Laan. Laan: ‘Vrouwelijke seksualiteit is flexibel, maar dat betekent niet dat alle vrouwen in principe biseksueel zijn.’ Bij vrouwen is lichamelijke opwinding meer losgekoppeld van hun gedrag.

Maar waarom kunnen vrouwen dan opgewonden raken van beide seksen? Volgens Meredith Chivers, een van de Amerikaanse onderzoekers, was het in de loop van de evolutie wellicht voordelig als vrouwen lichamelijk in staat waren om seksuele contacten aan te knopen met andere vrouwen. Chivers: ‘Als we bij apen kijken, zien we dat seksueel contact met een dominante vrouwelijke aap de status van een wijfje kan vergroten.’ (MZ)