Oppakken of niet?

  Leeuwenwelpjes krijgen altijd hun zin. Als er eentje om zijn moeder roept, duurt het niet lang voordat ze reageert. Instinctief zal ze haar kind optillen en in veiligheid brengen. En het welpje kalmeert daardoor direct. Hij kan erop vertrouwen dat zijn moeder alles doet om hem te helpen en te beschermen, nu hij dat […]

 

Leeuwenwelpjes krijgen altijd hun zin. Als er eentje om zijn moeder roept, duurt het niet lang voordat ze reageert. Instinctief zal ze haar kind optillen en in veiligheid brengen. En het welpje kalmeert daardoor direct. Hij kan erop vertrouwen dat zijn moeder alles doet om hem te helpen en te beschermen, nu hij dat zelf nog niet kan.

Mensenmoeders krijgen nog steeds vaak het advies om hun baby te laten huilen. Telkens oppakken zou ze maar verwennen. Onze zuigelingen moeten al snel leren zichzelf te kalmeren.
Maar een moeder (of andere verzorger) die niet reageert op noodkreten zoals piepen en huilen is misschien wel het meest stressvolle, zo niet traumatische, wat een zoogdierenbaby kan meemaken. En die stress vormt zijn brein.Wij weten wel dat we niet meer op de savanne leven en dat het hartstikke veilig is op de babykamer – stopcontacten zorgvuldig afgeplakt, spijlen van de wieg precies volgens de normen – maar de baby weet dat niet. Die voelt zich extreem kwetsbaar; zonder hulp van zijn ouders is de dood een reëel vooruitzicht.
Ouders van huilende zuigelingen voelen ook stress. Een mooi trucje van Moeder Natuur; je wilt in actie komen en de baby helpen. Negeer niet dat instinct, maar al die goedbedoelde adviezen. Wees als een leeuwin en geef je baby zijn zin. Nog nooit een verwend welpje gezien. 

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Achttiende-eeuws opvoeden

De tips uit Nederlands oudste opvoedgids zijn nog steeds actueel, schrijft pedagoog Ad de Jongh in d...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Artikel

Poll: Moeders zijn over het algemeen beter in het opvoeden van kinderen

Lees verder
Artikel

’t Zal je kind maar wezen

Lees verder
Kort

Emotie-eten begint al jong

Lees verder
Advies

Mijn puberzoon trekt zich weinig van mij aan

Lees verder
Artikel

Spelletjes om je beter te leren voelen

Lees verder
Column

Spiegelbeest: Winterdip

Lees verder