Het papabrein

Zwanger zijn is echt niet voorbehouden aan vrouwen; de man wordt in die negen ­maanden al net zo klaargestoomd voor het ouderschap. Biopsycholoog Reinoud de Jongh wordt vader en verbaast zich over de metamorfose van zijn lichaam en brein.

De zwangerschap van de man

25 april: nog 1 maand te gaan

80 kilo wijst de weegschaal bij de verloskundige aan wanneer ik erop ga staan. 80! Ik staar er met verbazing naar. ­Behalve toen ik een jaar in de Verenigde Staten woonde en praktisch leefde op pepperoni-and-pineapple pizza’s, weeg ik al mijn hele leven hetzelfde: 74 kilo. Wat is hier aan de hand?

‘We’ zijn ruim acht maanden zwanger, dat is wat er aan de hand is. En ik ben niet de enige die danig met zijn vrouw meezwangert. In uiteenlopende culturen, zo is al langer bekend, vertoont 11 tot 65 procent van alle aanstaande vaders ten minste één symptoom van zwangerschap, waaronder gewichtstoename, misselijkheid, hoofdpijn, rugpijn, geprikkeldheid en slapeloosheid. Dat ­fenomeen, het ‘couvadesyndroom’, werd lange tijd afgedaan als psycho­somatisch. Volgens meer freudiaanse verklaringen zou het bijvoorbeeld duiden op zwangerschapsnijd.

Onderzoek bij apen wijst echter uit dat de vaakst voorkomende klacht, de ‘papa-pens’, mogelijk een biologische functie heeft. Amerikaanse onderzoekers bestudeerden marmosets en pinché-aapjes – dwergaapjes met een opvallende bos wit hoofdhaar – in de aanloop naar hun vaderschap. Deze aapjes zijn mono­gaam en nemen minstens evenveel van de kinderzorg voor hun rekening als de moeders. Dat is bijzonder, aangezien bij slechts 6 procent

Log in om verder te lezen.
auteur

Reinoud de Jongh

Hoe komt het dat zwangere vrouwen zo vergeetachtig zijn? Waarom winnen kinderen zo vaak als je Memory met ze speelt? Breinexpert Reinoud de Jongh beantwoordt vragen over de ontwikkeling van het brein.

» profiel van Reinoud de Jongh

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hallo baby, dag partner

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

We hebben allemaal wel iets wat we graag zouden willen, maar niet durven. Dat kan van alles zijn: je...

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met mijn knorrige oude vader?

Lees verder
Artikel

Gevoeligheid voor babyhuiltje minder na een keizersnee

Lees verder
Artikel

Gewoon drinken tijdens de zwangerschap?

Lees verder
Advies

Zijn mijn problemen mijn vaders schuld?

Lees verder
Artikel

Ruzie stresst babybrein

Lees verder
Advies

Wij mogen niet meer op onze kleinzoon passen

Lees verder