Of je als vrouw nu blijft werken na de bevalling of niet, het is nooit goed. Als je gaat werken, krijg je kritiek omdat je je kind in een crèche dumpt. Blijf je wél thuis, dan ben je ongeëmancipeerd. Over deze groep vrouwen, en vooral de hoogopgeleiden onder hen, schreven sociologen Marian Bont en Lya Limberger het boek Fulltime moederen. De andere carrière. Wat bezielt hoogopgeleide vrouwen om te stoppen met werken als er kinderen komen? Hoe kijkt de omgeving daartegenaan? Wat zijn de voor- en nadelen van fulltime moederen? Het boek is gebaseerd op een onderzoek van Bont en Limberger onder Nederlandse thuisblijfmoeders. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat hoogopgeleide vrouwen stoppen met werken om voor hun kind een gezonde leefomgeving te creëren, en niet geloven dat een crèche dat kan bieden (96%); omdat ze de combinatie werk-kinderen te stressvol vinden (50%) en/of om meer tijd voor zichzelf te hebben (36%). Naast informatie geven de schrijfsters ook adviezen, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met je nieuwe rol, en welke vragen je jezelf kunt stellen als je erover denkt om thuisblijfmoeder te worden.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Het nuttige hieraan is dat de schrijfsters een bredere invulling geven aan de term emancipatie.

Emancipatie betekent niet dat je als vrouw moet werken, maar dat je de keuze hebt om te doen wat je wilt, betogen de schrijfsters. Plezierig is ook dat ze objectief blijven en niet proberen vrouwen achter het aanrecht te praten. Ze benoemen ook de nadelen van fulltime moederen, zoals een gebrek aan intellectuele uitdaging, en geven tips om de weg naar de arbeidsmarkt terug te vinden.

Een minpunt is dat de enquête waarop het boek voor een groot deel gebaseerd is, gehouden is onder slechts 72 fulltime moeders. De vraag is of er op basis van zo’n kleine (en waarschijnlijk niet-representatieve) steekproef voldoende betrouwbare uitspraken gedaan kunnen worden. Ook doet het boek het voorkomen alsof steeds meer hoogopgeleide vrouwen kiezen voor het thuisblijfmoederschap. Volgens cijfers van het cbs is het aantal vrouwen dat na de bevalling blijft werken de laatste decennia echter alleen maar toegenomen, zowel onder laag- als hoogopgeleide vrouwen. Van een omgekeerde ontwikkeling lijkt geen enkele sprake.

Fulltime moederen. De andere carrière, Marian Bont en Lya Limberger Utrecht: Kosmos Z&K, ISBN 90 215 4050 9, € 14,50