1. Hechting

Een gesprekje voor het slapengaan. Samen zingen op de fiets. Een kusje na een val. Als een kind zich gezien weet, raakt het veilig gehecht.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

En zo ontstaat de krachtigste bron in de opvoeding: de band die we hebben met onze kinderen, stelt de Amerikaanse psycholoog en hoogleraar gezinstherapie Jim Furrow. ‘Het is via die band dat je liefde, zorg en wijsheid aan je kind geeft,’ zegt hij.

De term hechting werd halverwege vorige eeuw uitgevonden door de Engelse psychiater John Bowlby. Een pasgeboren kind is volledig afhankelijk van zijn verzorgers, en heeft daarom een aangeboren behoefte om een hechte band met hen te ontwikkelen, constateerde hij.

Een kind kan eerst met huilen en later in woorden duidelijk maken wat het van zijn ouders nodig heeft. Reageren de ouders daar consistent op, dan kan een kind zich veilig hechten.

Voel je nu de neiging in pedagogische handboeken te gaan opzoeken hoe je goed op je kind reageert? Spaar je de moeite. Wat je nodig hebt, is responsief en ontvankelijk zijn, en dat zit van nature gelukkig al grotendeels in ons.

Log in om verder te lezen.