‘Computers horen niet op school, net zomin als alcohol’

Hoe meer kennis er in ons brein zit, hoe meer er nog bij kan. Vandaar dat kinderen gewoon gedegen moeten leren in plaats van op internet te surfen. Ziedaar de gepeperde mening van Manfred Spitzer. Een strijdbare neurowetenschapper over hoe computers ons dom maken en we door de iPad halve analfa­beten worden.

Manfred Spitzer (55) is een man met een missie. Behalve hoogleraar psychiatrie en directeur van de psychiatrische kliniek in de Zuid-Duitse universiteitsstad Ulm, is hij auteur van een boek dat overal ter wereld de aandacht trekt: Digitale dementie. Zijn boodschap: als we niet uitkijken maakt de digitalisering van de maatschappij ons dommer.

Vooral de hoge mediaconsumptie door de jeugd houdt hij voor gevaarlijk. Want het staat voor hem vast dat dat één ding níét kan hebben: geen effect. ‘Sinds een paar jaar weten we namelijk dat hersenen veranderen door de manier waarop je ze gebruikt. En Duitse kinderen maken tegenwoordig gemiddeld al 7,5 uur per dag gebruik van diverse ­media. Dan hebben we het dus over tv, smartphone, spelcomputers en computer samen. Meer dan zeven uur! Dat doet iets met je brein.’

Hoeveel uur per dag staart u zelf naar een beeldscherm?

‘Ook veel. Maar voor mij is dat niet zo schadelijk als voor een kind, mijn hersenen zijn al ontwikkeld. De grootste verandering die de komst van computer en internet voor mij meebracht, is de hoeveelheid tijd die ik eraan kwijt ben. Mensen verwachten direct antwoord op hun mails, ik moet steeds weer online, ook als ik liever iets anders

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe help ik mijn dochter van dertien het best?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Advies

Psychische schade door de couveuse?

Lees verder
Advies

Hoe slecht is playstation voor een kind?

Lees verder
Artikel

Schoolziekte is gevaarlijk

Lees verder
Advies

Mijn man is veel te streng voor de kinderen

Lees verder
Artikel

Loskomen van je ouders

Lees verder
Kort

Slapend woordjes stampen

Lees verder