Als abonnee ontvang je als één van de eersten de nieuwste Psychologie Magazine gratis thuisbezorgd.

Dit doet het weer met je gemoed

 
Dit artikel wordt je aangeboden door ZARQADit artikel wordt je aangeboden door ZARQA
 
Vrolijk als de zon schijnt, moe en somber als het regent? Héél normaal, want het weer heeft wel degelijk invloed op hoe je je voelt. Hoe zit dat?  

Hoe gevoelig je bent voor het weer verschilt per persoon, maar het weer heeft effect op ieder mens. Ook als je kerngezond bent.

In de biometeorologie wordt onderzoek gedaan naar de relatie tussen weer, lichaam en geest. En wat blijkt: weerfactoren als hitte, luchtvochtigheid, zonlicht, luchtdruk en luchtvervuiling beïnvloeden de belangrijkste regelsystemen van het lichaam. Van je zenuwstelsel en hormonen tot de hersenen en diverse andere organen, waaronder ook je huid.

Vrolijk als de zon schijnt

Eén aspect is al lang en breed onderzocht: de invloed van (zon)licht op onze stemming. Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Dit verklaart waarom we ons over het algemeen blijer voelen als de zon schijnt.

Het tegenovergestelde gebeurt als er te weinig of minder licht is, zoals in de herfst en winter. We maken dan minder serotonine aan, waardoor we ons eerder somber(der) en humeurig voelen.

Productiever bij bewolking

Ook temperatuur heeft invloed op ons functioneren. Zo bleek uit onderzoek dat we op bewolkte dagen productiever zijn, dan wanneer de zon schijnt.

Vast heel herkenbaar: bij mooi weer dwalen onze gedachten eerder af naar plaatsen waar we óók zouden kunnen zijn, zoals het park of de zee.

Ook maakt warm weer ons gevoeliger voor zwakke argumenten en zijn we minder kritisch bij besluiten. Met andere woorden: ‘ik voel me goed, dus laat ik het maar doen.’

Onrustig door onweer

Maar naast (zon)licht en temperatuur heeft het weer nog meer effect op ons gemoed en gezondheid, vertelt zelfstandig bioloog en meteoroloog Margot Ribberink. Een goed voorbeeld hiervan is als er onweer op komst is.

Ribberink: ‘Je kunt onrustig raken, geïrriteerd en minder focus hebben. Dat kan liggen aan het feit dat de luchtdruk snel daalt en de luchtvochtigheid stijgt.

Ook veranderingen in de elektrische lading in de lucht spelen hierbij waarschijnlijk een rol, is te lezen in een publicatie van het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Pijn bij regen

Als er buien op komst zijn, daalt net als bij onweer de luchtdruk. Dit kan een drukverschil geven met de luchtholten in ons lijf. Sommige mensen voelen dat en ervaren daarom (meer) pijn als het regent.

De Amerikaanse reumatoloog Richard Pope legt het zo uit: ‘Als er al een ontsteking of zwelling bestaat in het weefsel rond een gewricht, en de druk gaat omlaag, dan zet het weefsel in die holte uit. Dat voelt dus inderdaad pijnlijk.’

Kalmerend effect

Heeft regen dan alleen maar negatieve invloed op ons? Zeker niet, want het geluid van regen heeft een kalmerend effect. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Tijdens de studie werd de hersenactiviteit van de deelnemers gemeten bij blootstelling aan natuurgeluiden en kunstmatige geluiden. En wat blijkt, het geluid van de natuur bracht hen niet alleen tot meer ontspanning, maar had ook een positief effect op hun focus.

Grote boosdoener

Plotselinge luchtdrukdalingen, ineens toenemende wind, een omslag in het weer: dat zijn de momenten waarop het lichaam zich moet gaan aanpassen. Dat geldt ook voor je huid. Ook die kan door de overgang van de zomer naar de herfst in een dip raken. Kou, wind en droge lucht zorgen namelijk voor een droge, gevoelige en trekkerige huid. Belangrijk is dan je huid goed te verzorgen.

Droge huid?

ZARQA heeft natuurlijke huidverzorgingsproducten speciaal voor de gevoelige huid. In de producten vind je mineralen uit de Dode Zee die je huid intensief hydrateren en verzorgen. Fijn voor zelfs de meest gevoelige huid.

Nieuw is ZARQA Micellair water met Dode Zee-mineralen en aloë vera. Het reinigt de huid, verwijdert make-up en onzuiverheden en helpt de huid herstellen en kalmeren.

Alle ZARQA-producten zijn vrij van parfum en onnodige toevoegingen, hypoallergeen en dermatologisch getest. Ook fijn: ZARQA-producten bevatten geen ingrediënten die de huid of de planeet onnodig belasten. Een mooie huid, een mooie planeet!

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoe je een trauma kunt erven van je ouders

Opgroeien in armoede, het verlies van een kind: via psychologische overerving en het zogenaamde celg...
Lees verder
Branded content

Waarom wandelen je dichter bij elkaar brengt

Wandelen helpt tegen depressieve gevoelens. En samen wandelen is als ‘sociale lijm’: je voelt me...
Lees verder
Artikel

Vijf ouders die geen contact meer met hun kind hebben

Alles wilde je doen voor het geluk van je kind. En dan komt er een dag waarop je kind je afwijst. Vi...
Lees verder
Artikel

Vijf ouders die geen contact meer met hun kind hebben

Alles wilde je doen voor het geluk van je kind. En dan komt er een dag waarop je kind je afwijst. Vi...
Lees verder
Verhaal

Liefdeslessen: verbeter je hechtingsstijl

Inzicht in je hechtingsstijl kan veel verhelderen: dáárom val je steeds op de verkeerde of verande...
Lees verder
Artikel

Zo maak je tijd vrij voor jezelf

Even helemaal niets moeten… Het lijkt zo simpel. Maar hoe vind je de rust om je dagen leeg te houd...
Lees verder
Verhaal

Man en hooggevoelig

1 op de 5 mensen is hoogsensitief, mannen net zo vaak als vrouwen. Maar waarom horen we daar zo wein...
Lees verder
Artikel

Luisteren naar je hart of je hoofd?

Soms voel je wat het juiste is zonder dat je dat rationeel kunt verklaren. Maar wanneer kun je op je...
Lees verder
Artikel

Vier manieren om je intuïtie te verbeteren

Intuïtie is een onderschatte bron van kennis die van groot nut kan zijn. Vier oefeningen om je intu...
Lees verder
Artikel

Zo herken je controledrang (en zó kom je ervan af)

Raak je gestrest wanneer dingen niet gaan op jouw manier? Pieker je over mogelijke gebeurtenissen in...
Lees verder
248101