Wankel ouderschap

Ouders met psychiatrische stoornissen ondervinden vaak extra moeilijkheden bij de opvoeding van hun kinderen. De oudercursus KOP-OPP geeft ouders inzicht in deze problematiek en biedt hen de gelegenheid er met lotgenoten over te praten.

KOP-OPP staat voor Kijken naar de Ouderschaps Problematiek van Ouders met Psychiatrische Problemen. Zes jaar geleden introduceerde psychologe Carla Fasting (52) deze cursus op de afdeling Volwassenen van de Riagg in Almere, en inmiddels worden soortgelijke cursussen op meerdere plaatsen in Nederland gegeven. In de cursus staat het ouderschap centraal, niet de psychiatrische stoornis. Want juist de opvoeding blijkt voor deze groep mensen een kwetsbaar punt. Fasting: ‘Volwassenen met een psychiatrische stoornis zijn gauw geneigd zichzelf de schuld van problemen te geven. Ze zijn onzeker over hun opvoedkundige vaardigheden en bang dat ze het niet aankunnen. In deze cursus laten we de ouders inzien dat ze hun kinderen net als ieder ander wat te bieden hebben.’

Brainstormen

Ongeveer twaalf cursisten, waaronder mensen met een ernstige depressie, angststoornissen en mensen die opgenomen zijn geweest voor een psychose, komen eens in de twee weken bij elkaar. Carla Fasting, zelf al twintig jaar ouderbegeleider, leidt samen met sociaal psychiatrisch verpleegkundige Klaas van der Veen de gesprekken. Hoewel er binnen de cursus wel ruimte is om over hun eigen stoornis te praten, zijn alle cursisten voor hun individuele problemen in behandeling bij de afdeling Volwassenzorg. In de cursus gaat het om het ouderschap.

De

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wat zijn de positieve eigenschappen van je gezin?

Creatief, enthousiast, betrouwbaar: als je erop gaat letten, zie je steeds meer mooie eigenschappen ...

Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Artikel

Zo komt je kind tot bloei

Lees verder
Artikel

Perfecte moeders, perfecte kinderen?

Lees verder
Artikel

Hoe kil is opvoeden volgens Jo Frost?

Lees verder
Verhaal

Ouders, maak je niet zo druk

Lees verder
Artikel

Als je kind bang is

Lees verder
Artikel

Opvoedstijlen – de laissez-faire opvoedstijl

Lees verder