De zelfmoord van Ernst

Ernst Kamphuis leed al ruim tien jaar aan psychoses en was verslaafd aan cocaïne en alcohol. In 2008 hing hij zich thuis op, 48 jaar oud. Een paar dagen later werd hij gevonden. Familie en vrienden vragen zich sindsdien af: hadden we het kunnen voorkomen? Zijn broer Alje schreef er een boek over.

‘Aan zijn wanhoop durf ik nauwelijks te denken’

Egon Snelders (54), dertig jaar bevriend met Ernst: ‘Ik weet niet eens meer door wie ik werd gebeld. Klootzak! was mijn eerste reactie. Een paar dagen daarvoor leek Ernst nog zo de goede kant op te gaan. Hij liet me foto’s zien van zijn zoons en wilde zich weer laten opnemen. Had ik iets over het hoofd gezien? Had ik het kunnen voorkomen? Rationeel weet ik natuurlijk ook wel dat dat onzin is.

Die avond kwamen we met alle vrienden samen in ons stamcafé en daar veranderde mijn boosheid in verslagenheid en verdriet. Eigenlijk hebben we toen met z’n allen onze eigen therapie gemaakt. We stortten ons op de organisatie van een grootse herdenking voor Ernst. Dat samen bezig zijn met zijn kunst, muziek, en praten over zijn fratsen heeft me heel erg goed gedaan. En thuis kon ik er veel over kwijt bij mijn vrouw Odette, die een soort tweede moeder was van Ernst.

We trokken al heel lang met elkaar op. Ernst was een soort entertainer, daar heb ik een zwak voor. We vonden elkaar in onze liefde voor kunst en muziek. Veel met elkaar meegemaakt. Maar vanaf zijn dertigste hield

Log in om verder te lezen.
auteur

Nan Rosens

» profiel van Nan Rosens

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Leven met schizofrenie

Bart lijdt aan schizofrenie. Hij hoort stemmen en had een serie angstaanjagende psychoses. ‘Ik was...

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Interview

Leven met schizofrenie

Lees verder
Verhaal

Er is leven na de doodswens

Lees verder
Advies

Mijn broer is in hongerstaking

Lees verder
Artikel

‘Ik wilde mijn baby ombrengen’

Lees verder
Artikel

Jim van Os: ‘Er is geen grens tussen gek en normaal’

Lees verder
Artikel

‘We leefden met twee tijdbommen in huis’

Lees verder