De belofte

Loslaten van spanning en stress, meer inzicht krijgen in wat voor jou belangrijk is, blokkades en vermoeidheid opheffen of zelfs trauma’s verwerken: een ademsessie belooft fysieke en mentale ontlading.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Je ademt in en uit zonder pauzes, een ‘bewust verbonden ademhaling’ die veel zuurstof naar je cellen brengt en vastgezette emoties in beweging zet. Bij een ademconcert wordt de sessie ondersteund door livemuziek.

Het oordeel

‘Helemaal in… en lós,’ zingt de man in de yogazaal. Het is ademcoach Jimmy Jansen, en hij begeleidt zichzelf nu eens met gitaar, dan weer op piano. Een andere man geeft door een microfoon het ritme van onze ademhaling aan: in en uit, in één vloeiende beweging, zonder pauzes ertussen.

Met nog zo’n veertig mensen adem ik met hem mee, liggend op een matje. In, uit, aan een stuk door. Een klusje dat de nodige concentratie en zelfs inspanning vergt, vooral vanwege de hoofdpijn die ik al twee dagen heb. Maar na een tijdje gaat het als vanzelf. Mijn in- en uitademing verbinden zich, als de golven van de oceaan.

‘Land in je hart,’ zingt Jimmy. ‘Kijk eens in die hoekjes… wat wil gezien worden?’ Omdat het ademen ‘je hart opent’, is het idee, komen zijn muziek en teksten dieper bij je binnen. Dus brengt hij liedjes en spoken word over loslaten en zelfliefde. In eerste instantie ben ik niet overtuigd.

‘Het komt tot je met een zucht, als een spiegel in de lucht’ – het is geen tekst waar ik direct iets mee kan. Het zal wel, Jimmy, denk ik. Maar ik heb het oordeel nog niet geveld, of het ononderbroken ademhalen doet zijn werk.

Mijn hele lijf begint te gonzen, een krachtig onderhuids vibreren, waaraan ik me alleen maar hoef over te geven. Als het gonzen overgaat in trillen, legt iemand van ‘Team Adem’ een extra dekentje over me heen.

Zachtjes worden mijn voeten, armen en schouders aangeraakt, waardoor mijn lichaam nog dieper ontspant. Een traan glijdt langs mijn wang – ook dat voelt als loslaten.

Uit de zaal klinkt soms luid gesnik of geschreeuw. ‘Laat maar vrij, mag het eruit?’ zingt Jimmy dan. Zulke hevige uitbarstingen krijg ik niet, en ook geen spirituele inzichten. Maar het is bijzonder om mijn eigen zenuwstelsel aan het werk te voelen, te ervaren hoe de energie erdoorheen raast, dat ik vrijwel geen gedachten meer heb en alleen nog maar in mijn lichaam ben.

Dan, na twee uur ademen, is het voorbij. Voorzichtig komt iedereen weer overeind. Op een wolkje loop ik naar de naastgelegen ruimte, waar we onthaald worden met een kop soep. Uitgerust voel ik me. Helder, verfrist, open en relaxed. Mijn hardnekkige hoofdpijn is verdwenen en komt ook niet meer terug.

De theorie

Uit onderzoek blijkt dat diverse ademhalingstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van angst, stress en depressie, dat ze het zenuwstelsel kunnen kalmeren en de afgifte van endorfinen kunnen verhogen: de neurotransmitters die fungeren als natuurlijke pijnstillers en gevoelens van blijdschap en euforie opwekken.

Naar specifiek bewust verbonden ademen is tot nu toe minder onderzoek gedaan, maar in een recente Nederlands-Duitse studie werd de stemming van deelnemers voor en na een ademsessie vergeleken.

De kandidaten gaven aan dat ze na het bewust verbonden ademhalen minder spanning, verwarring, depressie en boosheid voelden, terwijl hun gevoel van eigenwaarde toenam.

De effecten worden onder meer toegeschreven aan het verhoogde zuurstofgehalte in het bloed (waardoor er meer energie vrijkomt in de cellen), de afgifte van stofjes als endorfine, en de stimulatie van het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust- en herstelprocessen in het lichaam.

De effecten van een ademsessie, aldus de onderzoekers, kunnen lijken op de ervaringen na een dosis psilocybine, de psychedelische stof van de magic mushroom. Ook die wordt geassocieerd met een betere mentale toestand, en kan zelfs mystieke ervaringen opwekken.

Amerikaanse artsen die een training in psychedelische therapie volgden, hadden tijdens breathwork-sessies vergelijkbare ervaringen als tijdens het gebruik van psychedelica – van ontlading van spanning, huilen en trillen tot visioenen en een serene, open en liefdevolle staat van zijn.

De Radboud Universiteit Nijmegen doet momenteel onderzoek naar verbonden ademwerk. Ademconcert: jimmyjansen.com

Bronnen o.a.: G. William Fincham e.a., Effect of breathwork on stress and mental health (…), Scientific Reports, 2023 / K. Franken e.a., Effects of conscious connected breathing on cortical brain activity, mood and state of consciousness in healthy adults, Current Psychology, 2023

[/wpgpremiumcontent]