Wat je dromen vertellen – droomduiding 2

Je kunt leren van je dromen: ze weerspiegelen je levenshouding, je keuzes en de vragen die je bezighouden. Redacteur Janneke Gieles gaat op onderzoek uit.

 

Herhaling

Hoogleraar psychiatrie Milton Kramer deed nog een opmerkelijke ontdekking. Bij proefpersonen die na elke droomperiode – we hebben er zo’n vijf per nacht – werden gewekt om hun dromen te vertellen, bleek in dezelfde nacht vaak hetzelfde emotionele thema terug te komen. In de ene droom misten ze bijvoorbeeld een vliegtuig, in de volgende moesten ze op een feest verschijnen terwijl ze geen outfit konden vinden, en in een andere droom kwamen ze te laat voor hun examen. We proberen hetzelfde probleem dus op verschillende manieren te benaderen in onze dromen, concludeert Kramer.

In zestig procent van de nachten hadden de droomseries van de proefpersonen een opwaarts, positief verloop (progressive-sequential). De proefpersonen vonden dan al dromend een soort uitweg voor het terugkerende probleem – ze besloten bijvoorbeeld dat ze helemaal niet naar het feest hoefden, of maakten hun examen alsnog met glans. Hun emoties werden vervolgens met elke droom minder sterk, en ze werden wakker met een beter humeur.

In veertig procent van de nachten bleef hetzelfde thema zich echter herhalen zonder tot een positieve wending te komen (repetitive traumatic). Zo droomde een vrouwelijke proefpersoon in een minder goede nacht achtereenvolgens dat ze naar een beautysalon ging maar geen afspraak had; dat ze wachtte op haar therapeut die niet kwam opdagen; dat ze verdwaald was in een groot gebouw, terwijl het meisje achter de bar er wel uit kon; en dat ze haar vriendinnen uitzwaaide die ergens naar toe gingen zonder haar. In de hele serie had ze hulp nodig, verklaart Kramer, maar telkens dreigden de personen die haar konden helpen weg te gaan. Omdat we in zulke nachten niet tot een oplossing voor onze kwesties komen, worden we minder opgewekt wakker.

In mijn geval kwam de naderende deadline in mijn dromen terug in de vorm van een vliegtuig dat dreigde te vertrekken. Mijn onrust kon ik niet verminderen die nacht: ik bleef maar doorsukkelen met mijn koffer. Tot een oplossing kwam ik niet.

Droomduiding 3: Nachtelijk verwachtingspatroon

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Stoute dromen

Lees verder
Artikel

Hoe krijg je een kind gemotiveerd?

Je zet alles op alles om samen met je dochter op tijd te zijn voor haar tennisles. Waarom is ze nou ...

Lees verder
Kort

Wat nachtmerries onthullen over je leven

Lees verder
Artikel

Baas in eigen droom

Lees verder
Advies

Mijn dromen gaan vaak over water

Lees verder
Artikel

Tussen slapen en ontwaken

Lees verder
Artikel

Wat je dromen vertellen

Lees verder
Artikel

Wat je dromen vertellen – droomduiding 4

Lees verder