Ze rent en komt maar niet vooruit. Haar bed zit vol spinnen. Familieleden schelden haar uit. Haar vriend flirt met andere vrouwen. En nooit bereikt ze de plek van bestemming. Tinka (23) heeft al sinds haar dertiende last van nachtmerries: angstige en verdrietige dromen die haar nachtrust verstoren.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Een half miljoen mensen in Nederland schrikt net als Tinka meerdere keren per week wakker met een vreselijk akelig gevoel en een heldere herinnering aan de net beleefde angstdroom. Nog veel meer mensen, zo bleek in 2005 uit onderzoek, overkomt dat een paar keer per maand: 7 tot 10 procent.

Veel angstdromen ontstaan na een traumatische gebeurtenis en herhalen steeds de akelige gebeurtenis of delen ervan. Er zijn ook nachtmerries die zonder aanwijsbare reden ontstaan maar vaak terugkerende thema’s hebben, zoals vallen, achtervolgd worden en verdrinken. De nachtmerries van Tinka zijn van het tweede soort. Twee jaar geleden werden ze plotseling heviger en angstaanjagender dan voorheen.

Lammetje doorknippen

Het begon met een droom die het niet slecht zou doen als scène in een horrorfilm. ‘Vanuit het slaapkamerraam zag ik hoe mijn moeder in de achtertuin een lammetje doodde. Met een schaar knipte ze het hele achterlijf van hem af terwijl hij nog leefde.

Log in om verder te lezen.