De vraag

Angstige dromen over te laat komen

Beste Ada,
Ik droom vaak dat ik op reis ga en (bijna) te laat ben voor mijn vlucht. Dan moet ik nog mijn koffers inpakken (alles ligt nog in de kast) en heb ik bijvoorbeeld nog maar een uur de tijd. Dat geeft veel stress. Verder heb ik de hoop dat ik mijn vliegtuig nog wel haal. Maar de angst, paniek van te laat komen en dus niet op tijd zijn overheerst.

Ik droom ook dat mijn medepassagiers aan het boarden zijn en dat ik nog net even naar de wc moet (ongelukkig tijdstip). Misschien moet ik op tijd met de voorbereiding beginnen? Mijn leven is ook snel en vol stress.

Ook droom ik over op reis gaan met de trein en dat de tunnel in stort (dom, pech) en dat ik via een omweg snel bij het juiste perron moet zien te komen om mijn trein te halen en reis te maken. Ik word dan wakker en heb het vermoeden dat ik het toch gehaald heb. Bij de droom over naar de wc gaan, was er een onbekende die op mij heeft gewacht en mij verzekerde dat het goed zou komen en dat ik mijn vliegtuig zou halen.

Groeten van Peggy

Het advies

Ada de Boer


Beste Peggy,
Jammer van die geblokkeerde reisplannen in je dromen. Maar… ik denk wel dat het je kan lukken uiteindelijk ‘het luchtruim te kiezen’.

De bus, trein, boot of vliegtuig missen is een veel voorkomend droomthema. Soms drukken droombeelden een spreekwoord uit. In jouw droom: bang zijn dat je de boot mist. Je bent er misschien onzeker over of het je zal lukken om iets dat voor jou belangrijk is, ook werkelijk te krijgen of te bereiken. Wat dat precies is, wordt vaak duidelijker als je meer details van de droom naar voren haalt.

Bijvoorbeeld: wat is het reisdoel? Hoe ziet de bus, trein, vliegtuig eruit? Welke mensen reizen er mee? De meeste dromers weten wel het antwoord op tenminste één van deze vragen. Zie meer over het thema ‘de boot missen’ in mijn boek ‘Dromen’ in hoofdstuk 4 over veelvoorkomende droomthema’s.

Reizen per vliegtuig voegt nog een element toe: je verlangt er misschien naar om je dagelijkse drukte en stress vanuit een breder en relativerender perspectief te bekijken om de stress zo ook beter los kunnen te laten. De ‘bagage’ van je dagelijkse leven – de koffers die je moet inpakken – lijkt je te weerhouden. De instortende tunnel zou kunnen betekenen dat je je in de periode dat je dit droomde, benauwd of bekneld voelde.

Je kunt natuurlijk echt op vakantie gaan, dat is nooit verkeerd. Maar vooral kun je eens kijken hoe je meer vrijheid en ontspanning in je gewone leven kunt integreren.

Het bemoedigende van je dromen is dat je je toch ergens wel kunt voorstellen dat je het vliegtuig haalt. Een onbekende verzekert je zelfs dat je je vliegtuig wel zult halen. Die onbekende staat voor een aspect van je persoonlijkheid dat er vertrouwen in heeft dat je meer vrijheid in je dagelijkse leven kunt realiseren.

Ik wens je mooie reizen.
Met hartelijke groet,
Ada de Boer


  • Ada de Boer, psycholoog en deskundige op het gebied van dromen, is auteur van diverse boeken. Neem een kijkje op haar website: www.droomnet.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De mysteries van de slaap

Maar liefst eenderde van ons leven brengen we door in roerloze toestand, kwetsbaar voor vijanden en ...
Lees verder
Artikel

De mysteries van de slaap

Maar liefst eenderde van ons leven brengen we door in roerloze toestand, kwetsbaar voor vijanden en ...
Lees verder
Verhaal

Onderzoek: Wat heb je aan een coach?

Coachpraktijken schieten als paddestoelen uit de grond. Wat levert coaching nu eigenlijk op? De stan...
Lees verder
Verhaal

Onderzoek: Wat heb je aan een coach?

Coachpraktijken schieten als paddestoelen uit de grond. Wat levert coaching nu eigenlijk op? De stan...
Lees verder
Video

5 vragen over angst

Wat is een angststoornis? Wat zijn de kenmerken ervan? Wat is de oorzaak van angststoornissen?
Bekijk video
Artikel

Zo maak je een dromendagboek met je kind

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...
Lees verder
Artikel

Na de noodlanding

Redacteur Dagmar van der Neut herinnert het zich nog als de dag van gisteren: het vliegtuigongeluk d...
Lees verder
Advies

Ik heb last van bindingsangst

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik mijn doel helder voor ogen?

Lees verder
Verhaal

Imposter syndroom: ‘Wat ik kan, kan toch iedereen’

Hoogopgeleid, capabel, succesvol en tóch bang dat iedereen op een dag ontdekt dat je eigenlijk niks...
Lees verder