Dat concluderen ze uit een experiment waarin zestig proefpersonen in een slaaplaboratorium overnachtten. Deelnemers die voor bedtijd heel specifiek opschreven wat ze de volgende dag allemaal moesten doen, vielen daarna het snelst in slaap. Deelnemers die alleen wat steekwoorden op hun to-do-lijst noteerden, deden langer over in slaap vallen. Nog langer deed de controlegroep erover die moest noteren wat ze de voorbije dag allemaal hadden gedaan.
Het gaat dus niet om het schrijven an sich; de inhoud doet er wel degelijk toe, en hoe specifieker, hoe beter.
Lig je vaak wakker van alles wat je morgen moet doen? Ja / nee
- 102 woorden
- 1 minuut leestijd
Was je antwoord ja? Volgens Amerikaanse psychologen is dit de oplossing: maak voor bedtijd een uitgebreide to-do-lijst. Hoe langer en gedetailleerder, hoe beter. Maar ga je daarvan dan niet méér piekeren? Nee, zeggen de onderzoekers; al dat schrijfwerk lijkt gepieker juist te stoppen.
Meer weten over dit thema? Bekijk Slapen
Deel dit artikel:
Geschreven door
Anne Pek
Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.
24 mei 2018 |
Laatst gewijzigd op 2 december 2019