Blog: Hoeveel slaap heb je nodig voor een goed humeur?

‘Wat is er met jou aan de hand? Met het verkeerde been uit bed gestapt?,’ vroeg laatst een collega vriendelijk aan me. ‘Hoe bedoel je?,’ hoorde ik mezelf kortaf antwoorden. En waar bemoei je je mee, dacht ik erachteraan. Ik realiseerde me dat ik een aardig kort lontje had. En dat ik onredelijk en chagrijnig was. Had ik te kort geslapen?

Na hoeveel uur kom je ‘gezellig’ je bed uit?

De meeste volwassenen doen het goed op 7 à 8 uren slaap per nacht. Er zijn uitzonderingen. Sommige mensen hebben aan 6 uur slaap genoeg. En anderen functioneren pas lekker na 9 uur nachtrust. Slechts 3 procent van de bevolking, een bijzonder klein deel dus, heeft genoeg aan minder dan 6 uur slaap per nacht.

Online training

Beter slapen

 • Herken verstorende patronen
 • Laat piekergedachtes los
 • Verbeter je slaapritme

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

Gemiddeld slapen we dus zo’n eenderde deel van ons leven. Tijdens deze uren doe je de energie op voor dat andere tweederde deel. Voldoende slapen is van wezenlijk belang voor een waardevolle invulling van je leven.

Hoeveel slaap heb jij nodig? 2 tips

 • Vraag familieleden eens hoe lang ze slapen. Erfelijkheid speelt namelijk een rol. Veel langslapers in de familie? Dan is de kans groot dat ook jij veel slaap nodig hebt.
 • Zet tijdens je vakantie geen wekker. Na twee weken weet je precies hoe laat je naar bed wil en word je vanzelf wakker na voldoende slaap. Je hebt dan je natuurlijke slaapritme te pakken. Let op: drink geen alcohol, want die beïnvloedt je slaap.

Hoe heeft slaap invloed op je humeur?

Tijdens je slaap gebeurt er veel. Van repareren van lichaamscellen tot aan het opkrikken van je humeur. Je gaat van lichte slaap naar diepe slaap naar weer lichte slaap en dan in REM-slaap. Zo heb je een aantal slaapcycli van anderhalf uur.

REM staat voor Rapid Eye Movement: je brein is in deze fase heel actief en verwerkt alle ervaringen en emoties van de dag. Nieuwe ervaringen worden opgeslagen in het kortetermijngeheugen, leerervaringen in het leercentrum, belangrijke ervaringen in het langetermijngeheugen. Zo schept je brein letterlijk ruimte en orde in je hoofd. Waardoor jij rust krijgt. En goeie zin dus.

Ontdekken welke rol slaap speelt bij jouw humeur?

Heb je het idee dat je niet voldoende slaap krijgt? Ga eens drie weken lang drie keer per week een half uurtje eerder naar bed dan je gewend bent. Gewoon doen. En ervaar wat het jou (en je omgeving) oplevert. De kans is groot dat je bijvoorbeeld:

 • minder impulsief bent en minder struggelt met acties waar je achteraf spijt van hebt, of
 • minder vaak een kort lontje hebt, of
 • minder fouten maakt en dus minder frustratie ervaart, of
 • een betere focus, geheugen en concentratie hebt en vaker tevreden en voldaan bent na een dag!

Begin vanavond! Dan stap je morgen vast en zeker met je goede been uit bed.

Irma Leijten is slaapcoach bij Sleepwise. Ze hielp al vele mensen van hun slaapprobleem af met behulp van onder andere verrassende inzichten uit mindfulness en het ACT-model. Samen met Irma ontwikkelden we de online training Beter Slapen. In deze training ga je aan de slag met bewezen effectieve technieken voor een goede nachtrust, zodat je voortaan uitgerust wakker wordt. Nieuwsgierig? Volg vrijblijvend een proefles.

Lees alle blogs van Irma Leijten:

auteur

Irma Leijten

Als trainer en coach heeft Irma inmiddels al heel wat mensen begeleid. Gaandeweg raakte ze gefascineerd door het fenomeen slaap. Wat spanning en stress doen met slaap. En wat slaap doet met het functioneren en welzijn van mensen.

» profiel van Irma Leijten
 • Meer over

  Slapen

  Slaap geeft je lichaam rust en het lijkt erop dat het ook belangrijk is voor het functioneren van je geheugen. Als bonus krijg je er tijdens je slaap nog wat avonturen in de vorm van dromen bij. Maar wat als je de slaap maar niet kunt vatten?

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Beter slapen kun je leren

Als je de hele nacht ligt te kijken hoelang je al aan het woelen bent, dan is het tijd om te leren h...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Kun jij dit trucje ook?

Wie kan met zijn oren wapperen? Of met zijn ogen dicht zijn navel aanwijzen? 8 trucjes om te probere...

Lees verder
Advies

Ik ben mezelf kwijt

Lees verder
Kort

Begripvolle partner, betere slaap

Lees verder
Verhaal

Eerst maar eens genoeg slapen

Lees verder
Artikel

Hoeveel slaap heb je nodig?

Lees verder
Test

Hoe ga je om met slaapproblemen?

Lees verder
Artikel

Naar bed in het lab

Lees verder