Na hoeveel uur kom je ‘gezellig’ je bed uit?

De meeste volwassenen doen het goed op 7 à 8 uren slaap per nacht. Er zijn uitzonderingen. Sommige mensen hebben aan 6 uur slaap genoeg. En anderen functioneren pas lekker na 9 uur nachtrust. Slechts 3 procent van de bevolking, een bijzonder klein deel dus, heeft genoeg aan minder dan 6 uur slaap per nacht.

Wakker liggen zonder zorgen

Wakker liggen zonder zorgen

Slaap is heel belangrijk, dat weten we allemaal. Maar soms wil slapen gewoon niet lukken. Zorgwekken...

Lees verder

Gemiddeld slapen we dus zo’n eenderde deel van ons leven. Tijdens deze uren doe je de energie op voor dat andere tweederde deel. Voldoende slapen is van wezenlijk belang voor een waardevolle invulling van je leven.

Hoeveel slaap heb jij nodig? 2 tips

  • Vraag familieleden eens hoe lang ze slapen. Erfelijkheid speelt namelijk een rol. Veel langslapers in de familie? Dan is de kans groot dat ook jij veel slaap nodig hebt.
  • Zet tijdens je vakantie geen wekker. Na twee weken weet je precies hoe laat je naar bed wil en word je vanzelf wakker na voldoende slaap. Je hebt dan je natuurlijke slaapritme te pakken. Let op: drink geen alcohol, want die beïnvloedt je slaap.

Hoe heeft slaap invloed op je humeur?

Tijdens je slaap gebeurt er veel. Van repareren van lichaamscellen tot aan het opkrikken van je humeur. Je gaat van lichte slaap naar diepe slaap naar weer lichte slaap en dan in REM-slaap. Zo heb je een aantal slaapcycli van anderhalf uur.

REM staat voor Rapid Eye Movement: je brein is in deze fase heel actief en verwerkt alle ervaringen en emoties van de dag. Nieuwe ervaringen worden opgeslagen in het kortetermijngeheugen, leerervaringen in het leercentrum, belangrijke ervaringen in het langetermijngeheugen. Zo schept je brein letterlijk ruimte en orde in je hoofd. Waardoor jij rust krijgt. En goeie zin dus.

Ontdekken welke rol slaap speelt bij jouw humeur?

Heb je het idee dat je niet voldoende slaap krijgt? Ga eens drie weken lang drie keer per week een half uurtje eerder naar bed dan je gewend bent. Gewoon doen. En ervaar wat het jou (en je omgeving) oplevert. De kans is groot dat je bijvoorbeeld:

  • minder impulsief bent en minder struggelt met acties waar je achteraf spijt van hebt, of
  • minder vaak een kort lontje hebt, of
  • minder fouten maakt en dus minder frustratie ervaart, of
  • een betere focus, geheugen en concentratie hebt en vaker tevreden en voldaan bent na een dag!

Begin vanavond! Dan stap je morgen vast en zeker met je goede been uit bed.

Irma Leijten is slaapcoach bij Sleepwise. Ze hielp al vele mensen van hun slaapprobleem af met behulp van onder andere verrassende inzichten uit mindfulness en het ACT-model. Samen met Irma ontwikkelden we de online training Stoppen met piekeren. In deze training ga je aan de slag met bewezen effectieve technieken om van nachtelijk gepieker af te komen, zodat je voortaan uitgerust wakker wordt.

Lees alle blogs van Irma Leijten: