De aan/uit-knop

Slapen is een natuurlijk proces dat je niet kunt afdwingen. Je kunt niet zeggen: zo en nú wil ik slapen. Net zomin als je kunt zeggen: en nu even een langzamere hartslag. Dat is ook een autonoom proces.

Blog: Leef je om te slapen, of slaap je om te leven?

Blog: Leef je om te slapen, of slaap je om te leven?

Iris vertelde me: ‘Ik heb gewoon slaap nodig. Op mijn werk is het druk en er wordt veel van me gev...

Lees verder

Een goede slaper laat zich meevoeren – ondanks alle gedachten en geluiden die er op dat moment zijn. Dan hoeft die slaper daar niets mee te doen of iets van te vinden. Er gaat een soort knop om: van brein aan naar brein uit.

Brein aan is een actieve modus: je gaat op zoek naar oplossingen voor prikkels of problemen die binnenkomen, je maakt analyses, zoekt verbindingen, bent actief en wakker. Brein uit is een modus waarin je niks meer hoeft te doen met de prikkels en problemen. Je laat je dus meevoeren.

Je komt eerst in de ‘slaap-waak’-fase waarin je nog kunt denken, ruiken en horen, om van daaruit in slaap te dommelen. De kneep zit ‘m dus in de aan/uit-knop van je brein. ‘Die wil ik wel leren bedienen!’, hoor ik vaak. En dat snap ik. Als je moeite hebt met slapen, dan wil je een snelle oplossing. Zo’n knop zou dan wel handig zijn.

Powernap = trainen

Als je een slaapprobleem hebt, werkt je aan/uit-knop niet meer soepel. Dit kun je herstellen door je natuurlijke slaapvermogen te vergroten. Dat vergt wel wat oefening. De powernap leent zich daar uitstekend voor. Tijdens die powernap hoef je helemaal niks. Je hoeft niet te zoeken, je hoeft niet te vinden, je hoeft niet eens te slapen of te rusten. Je mag 20 minuten lang gewoon fijn niksen. Lekker liggen in een luie stoel, zet de wekker en that’s it. Je ziet wel wat er gebeurt.

On-rust mag ook

En er gebeurt vast van alles. Kijk maar eens naar wat er langskomt. Dat kan zijn: ik moet nog boodschappen doen, die afspraak verzetten, die of die terugbellen. Of: ik voel me zo onrustig en hier rust ik dus nooit van uit. Laat het er maar zijn. Vecht niet tegen al die gedachten. Ze zijn er en je hoeft er niks mee.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Jij gaat dus alleen maar 20 minuten zitten met die onrust. Hij gaat je niet bijten, hij (hij vervangen door en) hoeft niet weg. Hij is er toch, jij zit ermee nu. Wees bereid om met je eigen onrust te blijven zitten zonder er iets aan te hoeven veranderen. Tot de wekker gaat. Zo train je je natuurlijke slaapvermogen – en tank je zonder dat je het doorhebt toch bij.

Wees gewaarschuwd

O ja, wel oppassen hoor. Als je dit vaker doet, heb je kans dat die onrust zomaar ineens een keer niet aanwezig is. Dus blijf die wekker zetten, want als je niet uitkijkt, val je in slaap.

Lees ook de vorige blogs van Irma: ‘Hoeveel slaap heb je nodig voor een goed humeur?‘, ‘Mag je op de wekker kijken als wakker ligt‘ en ‘Leef je om te slapen of slaap je om te leven?‘ .

Irma Leijten is slaapcoach bij Sleepwise. Ze hielp al vele mensen van hun slaapprobleem af met behulp van onder andere verrassende inzichten uit mindfulness en het ACT-model. Samen met Irma ontwikkelden we de online training Stoppen met piekeren. In deze training ga je aan de slag met bewezen effectieve technieken om nachtelijk piekeren tegen te gaan, zodat je voortaan uitgerust wakker wordt.