Blog: Leef je om te slapen, of slaap je om te leven?

 • 410 woorden
 • leestijd is
 • 3 minuten
Iris vertelde me: ‘Ik heb gewoon slaap nodig. Op mijn werk is het druk en er wordt veel van me gevraagd. Thuis moet ook het nodige gebeuren en eigenlijk wil ik ook nog wat tijd voor mezelf. Ik erger me dus mateloos als ik ‘s nachts wakker lig. Ik maak me echt zorgen of ik wel kan blijven functioneren.’

Dan maar geen feestjes

Iris maakt zich zorgen over haar functioneren omdat ze al langere tijd niet goed slaapt. Ze doet er van alles aan om haar nachtrust te stimuleren. Ze drinkt minder koffie, terwijl ze een echte liefhebber is. Haar wekelijkse tennisavond sluit ze maar niet meer af met een gezellige na-klets met een wijntje. Anders ligt ze te laat in bed. Ze is terughoudend geworden als het gaat om feestjes. Die halen haar uit haar ritme en gaan ten koste van de uren slaap die ze wil maken.
‘Ik vind het nog steeds heel gezellig om naar een feestje te gaan,’ vertelt Iris. ‘Maar eenmaal daar, merk ik dat ik toch niet zo ontspannen ben. Ik kijk op de klok en mijn aandacht is niet meer echt bij de gesprekken. Dansen doe ik heel graag, maar dan ben ik bang dat ik de tijd vergeet en laat thuiskom, klaarwakker. Slapen lukt dan al helemaal niet meer. Ik vind het tegenwoordig echt moeilijk om te genieten op een feestje.’

Online training

Beter slapen

 • Herken verstorende patronen
 • Laat piekergedachtes los
 • Verbeter je slaapritme

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

Leef voluit

Iris heeft haar leven steeds meer ingericht op slapen – in plaats van haar leven te leven zoals zij dat wil en belangrijk vindt. Toen we dat bespraken, schrok ze ervan. Ze vindt het juist belangrijk om te genieten van het leven, van haar tennisavond en van haar sociale contacten. Dat geeft betekenis aan haar leven.
Een waardevol leven geeft je voldoening en dat kan je helpen om je natuurlijke slaapvermogen te vergroten.

TIP: Ben je een slechte slaper?

Vraag je dan eens af: wat vind ik belangrijk in mijn leven en doe ik nu niet, uit angst dat ik niet goed slaap? Denk erover na. En pak één van de dingen die je niet meer doet, maar waar je wel heel blij van kan worden, weer op.

Lekker slapen als cadeau

Iris heeft het ook gedaan. Ze besloot om weer eens naar een feestje te gaan en er echt van te gaan genieten. Met een korte nacht op de koop toe. ‘Op die verjaardag heb ik het enorm naar mijn zin gehad. En het mooie is dat ik nog goed geslapen heb ook, misschien wel juist omdat ik ervan uitging dat het een korte nacht zou worden.’

Dus leef niet om te slapen, maar leef om het leven! Dat helpt je ook nog eens om te slapen. Mooi toch.

Artikel

Blog: Hoeveel slaap heb je nodig voor een goed humeur?

‘Wat is er met jou aan de hand? Met het verkeerde been uit bed gestapt?,’ vroeg laatst een colle...

Lees verder

Lees ook de blog van vorige week van Irma: ‘Hoeveel slaap heb je nodig voor een goed humeur?

Irma Leijten is slaapcoach bij Sleepwise. Ze hielp al vele mensen van hun slaapprobleem af met behulp van onder andere verrassende inzichten uit mindfulness en het ACT-model. Samen met Irma ontwikkelden we de online training Beter Slapen. In deze training ga je aan de slag met bewezen effectieve technieken voor een goede nachtrust, zodat je voortaan uitgerust wakker wordt. Nieuwsgierig? Volg vrijblijvend een proefles.

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Irma Leijten

Als trainer en coach heeft Irma inmiddels al heel wat mensen begeleid. Gaandeweg raakte ze gefascineerd door het fenomeen slaap. Wat spanning en stress doen met slaap. En wat slaap doet met het functioneren en welzijn van mensen.

» profiel van Irma Leijten
 • Meer over

  Slapen

  Slaap geeft je lichaam rust en het lijkt erop dat het ook belangrijk is voor het functioneren van je geheugen. Als bonus krijg je er tijdens je slaap nog wat avonturen in de vorm van dromen bij. Maar wat als je de slaap maar niet kunt vatten?

  Bekijk dit thema
 • Meer over

  Slapen

  Slaap geeft je lichaam rust en het lijkt erop dat het ook belangrijk is voor het functioneren van je geheugen. Als bonus krijg je er tijdens je slaap nog wat avonturen in de vorm van dromen bij. Maar wat als je de slaap maar niet kunt vatten?

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Waarom slapen we?

We slapen maar liefst een derde van ons leven. Zonde van de tijd? Absoluut niet. Slaap is ontzettend...

Lees verder
Artikel

Psychologe Ellen Langer ‘Je kunt ook mindful worden van voetbal kijken’

Interesseert het WK je geen bal? Psychologe Ellen Langer heeft de oplossing: mindfulness. Alles ste...

Lees verder
Artikel

Alles uit de dag willen halen

Lees verder
Artikel

‘Het voelt alsof ik in een luchtbel leef’

Lees verder
Artikel

Slaap je slecht? 7 tips om beter te slapen

Lees verder
Kort

Dutje helpt al

Lees verder
Artikel

Onderzoek: slaap je samen of apart?

Lees verder
Kort

Slapend woordjes stampen

Lees verder