Dan maar geen feestjes

Iris maakt zich zorgen over haar functioneren omdat ze al langere tijd niet goed slaapt. Ze doet er van alles aan om haar nachtrust te stimuleren. Ze drinkt minder koffie, terwijl ze een echte liefhebber is. Haar wekelijkse tennisavond sluit ze maar niet meer af met een gezellige na-klets met een wijntje. Anders ligt ze te laat in bed. Ze is terughoudend geworden als het gaat om feestjes. Die halen haar uit haar ritme en gaan ten koste van de uren slaap die ze wil maken.

Blog: Hoeveel slaap heb je nodig voor een goed humeur?

Blog: Hoeveel slaap heb je nodig voor een goed humeur?

‘Wat is er met jou aan de hand? Met het verkeerde been uit bed gestapt?,’ vroeg laatst een colle...

Lees verder

‘Ik vind het nog steeds heel gezellig om naar een feestje te gaan,’ vertelt Iris. ‘Maar eenmaal daar, merk ik dat ik toch niet zo ontspannen ben. Ik kijk op de klok en mijn aandacht is niet meer echt bij de gesprekken. Dansen doe ik heel graag, maar dan ben ik bang dat ik de tijd vergeet en laat thuiskom, klaarwakker. Slapen lukt dan al helemaal niet meer. Ik vind het tegenwoordig echt moeilijk om te genieten op een feestje.’

Leef voluit

Iris heeft haar leven steeds meer ingericht op slapen – in plaats van haar leven te leven zoals zij dat wil en belangrijk vindt. Toen we dat bespraken, schrok ze ervan. Ze vindt het juist belangrijk om te genieten van het leven, van haar tennisavond en van haar sociale contacten. Dat geeft betekenis aan haar leven.
Een waardevol leven geeft je voldoening en dat kan je helpen om je natuurlijke slaapvermogen te vergroten.

TIP: Ben je een slechte slaper?

Vraag je dan eens af: wat vind ik belangrijk in mijn leven en doe ik nu niet, uit angst dat ik niet goed slaap? Denk erover na. En pak één van de dingen die je niet meer doet, maar waar je wel heel blij van kan worden, weer op.

Lekker slapen als cadeau

Iris heeft het ook gedaan. Ze besloot om weer eens naar een feestje te gaan en er echt van te gaan genieten. Met een korte nacht op de koop toe. ‘Op die verjaardag heb ik het enorm naar mijn zin gehad. En het mooie is dat ik nog goed geslapen heb ook, misschien wel juist omdat ik ervan uitging dat het een korte nacht zou worden.’

Dus leef niet om te slapen, maar leef om het leven! Dat helpt je ook nog eens om te slapen. Mooi toch.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Lees ook de blog van vorige week van Irma: ‘Hoeveel slaap heb je nodig voor een goed humeur?

 

Irma Leijten is slaapcoach bij Sleepwise. Ze hielp al vele mensen van hun slaapprobleem af met behulp van onder andere verrassende inzichten uit mindfulness en het ACT-model. Samen met Irma ontwikkelden we de online training Stoppen met piekeren. In deze training ga je aan de slag met bewezen effectieve technieken om nachtelijk gepieker tegen te gaan, zodat je voortaan uitgerust wakker wordt.