Lekker slapen doe je zo

Plan je slaap in

Vakanties en een weekendje weg plannen we ook in om te voorkomen dat ze erbij inschieten; behandel je nachten precies zo. Een ‘omgekeerde wekker’ – een signaal dat je naar bed stuurt – wil daarbij nog wel eens helpen.

Eerst maar eens genoeg slapen

Eerst maar eens genoeg slapen

Waarom was ze toch zo moe? Redacteur Anne Pek onderwierp haar nachtrust aan een onderzoek en ontdekt...

Lees verder

Neem geen ‘slaapmutsje’

Het is een misverstand dat je van alcohol beter slaapt. Mensen blijken er weliswaar sneller door weg te doezelen, maar ook onrustiger van te slapen en vroeger wakker te worden. Uiteindelijk kost drank gemiddeld 47 (!) minuten nachtrust, berekenden Ierse onderzoekers in 2012.

Rook niet en zeker niet ’s avonds

Nicotine heeft ten eerste een opwekkend effect, waardoor een sigaretje voor het slapen gaan ervoor zorgt dat een roker langer wakker ligt. Ten tweede houdt het je later in de nacht uit de diepe slaap. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat dat komt doordat de eerste ontwenningsverschijnselen al een paar uur na de laatste sigaret beginnen op te spelen. Daardoor slapen rokers gemiddeld veel minder lekker dan niet-rokers.

Mijd blauw licht in de avond

Vooral het blauwige licht dat wordt verspreid door tv, computer en smartphone en ook e-reader kan het dag-nachtritme verstoren. Het lijkt namelijk te veel op het koele licht van de vroege ochtend, waardoor het brein denkt dat het nog lang geen tijd is voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Het warme, ‘rode’ licht van bijvoorbeeld schemerlampjes, kaarsen en natuurlijk een haardvuur heeft dat effect veel minder. Amerikaanse onderzoekers stelden in 2015 dat er veel aanwijzingen zijn dat verstoring van ons natuurlijke dag-nachtritme door te veel kunstlicht bijdraagt aan de wereldwijde toename van ziektes als obesitas, diabetes, kanker en depressie.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-
Bronnen: P. Geoghegan e.a., Investigation of the effects of alcohol on sleep using actigraphy, Alcohol and Alcoholism, 2012 / L. Zhang e.a., Power spectral analysis of EEG activity during sleep in cigarette smokers, Chest, 2008 / R.G. Stevens en Y. Zhu, Electric light, particularly at night, disrupts human circadian rhythmicity: is that a problem?, Philosophical Transactions of the Royal Society B, 2015