Lastig hoor, een dode dochter

 • 281 woorden
 • leestijd is
 • 2 minuten

Alex zit niet lekker in zijn vel als een pubermeisje hem om een lift vraagt. Hij sputtert tegen, maar neemt haar toch mee. Wanneer ze eindelijk een soort gesprek hebben, worden ze aangereden door een vrachtauto. Alex komt met de schrik vrij, maar het meisje is dood. Als Alex dezelfde dag nog de moeder van […]

Alex zit niet lekker in zijn vel als een pubermeisje hem om een lift vraagt. Hij sputtert tegen, maar neemt haar toch mee. Wanneer ze eindelijk een soort gesprek hebben, worden ze aangereden door een vrachtauto. Alex komt met de schrik vrij, maar het meisje is dood.

Als Alex dezelfde dag nog de moeder van het overleden meisje opzoekt, reageert ze anders dan hij verwacht. Ze verwijt hem niks en is vooral bang dat hij vlekken maakt op haar tapijt. Een andere zorg is het vuilnis: dat zette haar dochter altijd buiten en dat kan natuurlijk niet meer. Zou Alex niet willen blijven totdat de vuilnisman komt volgende week?

Linda is wat je noemt een klassieke autist: ze heeft een beperkt emotioneel leven, is gepreoccupeerd met bepaalde voorwerpen (in haar geval sneeuwvlokjes), is erg gesteld op routine en heeft last van stereotiepe maniertjes. Door haar stoornis is ze zelf emotioneel onaangedaan door het ongeluk en kan ze zich ook maar moeilijk inleven in het leed van anderen. Wanneer Alex bijvoorbeeld op de bank zit te huilen, vraagt ze of er iets mis is met de thee. Dat Alex treurt om het meisje is voor haar een raadsel: hoe kun je

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Autisme bemoeilijkt mijn relatie

Lees verder
Kort

Vanbuiten vrouw, vanbinnen meisje

Ze spelen nog tikkertje, maar ineens kan dat niet meer zonder bh en moet er maandverband mee in hun ...

Lees verder
Artikel

Opgroeien met een autist

Lees verder
Advies

Waarom is bij mijn aspergerzoon de rechterkant van zijn lichaam gevoeliger?

Lees verder
Advies

Als peuter al symptomen van autisme?

Lees verder
Artikel

Autist begrijpt emoties wél

Lees verder
Artikel

Dit zijn volgens jullie de sterke kanten van autisme

Lees verder
Artikel

Leven met een partner met autisme

Lees verder