Meer energie in een weekend

Even helemaal opladen… In stilte of in een bruisende stad. Voor boekenwurmen, lekkerbekken en gezondheidszoekers: zeven weekendjes weg, allemaal met korting! De redactie probeerde ze vast uit.

weekendje wellness

Zwemmen tussen de koikarpers

Waar: Ryokan De Bronsbergen en landgoed Avegoor, Gelderland

Wie: Redacteur Edwin Oden

Wellness Centre Ryokan De Bronsbergen, Bronsbergen 25, Zutphen, 0575-538420, www.ryokan.nl

Landgoed Avegoor, Zutphensestraatweg 2, Ellecom, 0313-430600, www.avegoor.nl

De regen slaat met harde vlagen tegen onze voorruit. Donkere wolken jagen langs de Hollandse hemel. Echt zo’n moment om een weekendje energie op te doen, lekker weg van werk en de verantwoordelijkheden thuis.

Zaterdagochtend half tien arriveren we bij wellnesscentrum Ryokan en worden we verwelkomd door een vriendelijke dame in zwarte Japanse kledij, die ons twee oranje handdoeken en een witte badjas geeft. We dalen de trap af naar de stemmig verlichte kleedkamer. Eenmaal in badjas stappen we door een flinterdun Japans gordijntje in een donkere ruimte waar je je huid kunt scrubben met zout dat naar rozen geurt. Vervolgens zien we bubbelbaden, een voetenbad, een stoombad, een houtgestookte sauna, een infraroodsauna, een ijskoud dompelbad, warme en koude douches, een relaxruimte. Buiten is de Japanse tuin met vijvers, waar we tussen de koikarpers mogen zwemmen (dat doen we als het beter weer is), een buitenbadje met water van 38 °C en Japanse huisjes met sauna’s en een meditatieruimte.

Mmm, denk ik, vandaag hoef

ik niks en mag ik alles. De houtgestookte sauna geeft een prettige warmte, en door het raam naar de in de storm zwiepende boompjes kijken bezorgt me een behaaglijk gevoel. De Japanse sfeer bij Ryokan De Bronsbergen maakt rustig, merk ik. In het restaurant schuiven we aan voor een cappuccino en een gesprekje met André Visch, eigenaar en bedenker van Ryokan. Toen hij in Kyoto een ­Ryoanji-tuin bezocht, een soort zentuin, was hij verkocht: de serene sfeer gaf hem nieuwe energie. ‘Je voelt daar de positieve intentie die monniken gedurende duizenden jaren in de tuin hebben gestopt,’ zegt André. ‘Als je uit balans bent en je komt in die harmonische omgeving, wordt je vastgelopen energie gedeblokkeerd. Dat is wat we hier in Ryokan ook beogen met onze Japanse aanpak.’

Na de sushi is het tijd voor massage en peeling. In het Japanse tuinhuisje krijg ik, gelegen op de vloer, een shiatsu massage. ‘Au! Waarom druk je daar zo hard?’ vraag ik de masseuse. Ze glimlacht: ‘Ik druk overal even hard. Dat zijn je gevoelige plekjes.’ Desondanks voel ik me na afloop als herboren. Mijn vriend krijgt een hot stone-massage. ‘Zeer aangenaam,’ reageert hij. Een uur later liggen we op een verwarmd stenen altaar in de Seinto of Purity, een sfeervol verlicht Japans badhuis. Twee masseuses scrubben ons – geen vervelend gevoel. Na een douche gaan we om half zeven richting hotel: een landgoed omringd door bossen. In het designrestaurant Noon wanen we ons in een chique Parijse nachtclub en genieten we van de wereldkeuken. Na het ontbijtbuffet de volgende ochtend sluiten we ons energieweekend af met een lange wandeling door het nabijgelegen natuurpark De Veluwezoom. Ik merk dat de zon is gaan schijnen.

Massage is goed voor lichaam en geest. Onze huidsensoren sturen signalen naar de hersenen, met als effect dat daar stoffen worden vrijgemaakt die stress, angst en depressieve symptomen verminderen. Ook kan massage pijn verlichten en agressie temperen. Het zorgt voor een rustige, alerte toestand in ons brein.

Rollercoasten rond de Kop van Zuid

Weekendje wereldstad

Waar: Hotel Stroom, Rotterdam

Wie: Redacteur Peggy van der Lee

Stroom Rotterdam, Lloydstraat 1, Rotterdam

010-2214060, www.stroomrotterdam.nl

Er is een onderzoekje waaruit blijkt dat het, als je blij wilt worden, goed werkt om een pen horizontaal tussen je tanden te steken – de lachstand van de mondspieren maakt dan een bups vrolijk stemmende endorfinen aan.

Je kunt ook bij nacht in de Rotterdamse watertaxi gaan zitten. Met windkracht 8 rollercoasten we over de hoge golven in de Maas. Achter ons zie ik Hotel New York verdwijnen, de blauwgeel verlichte Erasmusbrug tegen de donkere avondlucht er als een poster naast. Het is het genot van wat stadssocioloog Thaddeus Müller een ‘avontuurlijke dag’ noemt, dat ik daar met die lach van oor tot oor op mijn kop geplakt zit: nieuwe plekken ontdekken, onverwachte gesprekken voeren, je laten leiden door wat je invalt. Precies waarvoor de stad zich zo goed leent. We hebben ons laten verrassen door de gebouwen op de Kop van Zuid en in het Lloydkwartier (waaronder ons designhotel Stroom), geluncht bij café Rotterdam met uitzicht op de schepen, ontroerende foto’s bekeken in Las ?Palmas en uitgebreid geborreld – en nu willen we champagnebubbels in dat tweepersoonsbad op onze kamer. De perfecte ‘sensory streets’ als de Witte de Withstraat en de Pannenkoekstraat hebben we op de stadsplattegrond aangemerkt voor de volgende dag. Weer thuis hoeven we straks alleen nog maar een beetje bij te komen, van al die energie.

Sensuele ‘zoekers’ hebben veel zintuiglijke prikkels nodig: ze zijn altijd op zoek naar meer input, meer kleur, geluid en reuring. Zoekers vinden nergens betere brandstof voor het brein dan in de grote stad.

Lezend langs het strand

Weekendje lezen

Waar: Hotel Blooming, Bergen, Noord-Holland

Wie: Hoofdredacteur Ruud Hollander

Blooming hotel en conferentielandgoed

Duinweg 5, Bergen (NH), 072-5820520

www.blooming-hotels.com/?id=1078

Adriaan Roland Holst, Herman Gorter, Lucebert en Gerrit Kouwenaar woon­den er, maar ook Adriaan van Dis en Neeltje Maria Min (die werden er geboren): Bergen. Dat het Blooming-hotel in dit Noord-Hollandse dorpje een literair weekend organiseert voor zijn gasten is dus helemaal niet slecht bedacht.

Het hotel ligt prachtig – aan de rand van het dorp, verscholen in een duinpan – en heeft een eigen bibliotheekje, waar je een boek mag uitzoeken dat later in de baga­ge mee naar huis gaat. Jammer dat de Bergense schrijvers en dichters er niet staan, en ook re­cente literatuur ontbreekt, maar verder is er keuze genoeg. Nu nog een plek vinden om lekker weg te duiken in je boek. In het sfeervolle, moderne hotel is daar gele­gen­heid genoeg voor – en als het weer het toelaat, kun je natuurlijk ook heerlijk in een duinpan of op het strand gaan liggen. De culturele wandeling die het hotel heeft uitgestippeld voert langs de mooiste plekjes van Ber­gen en is zeker de moeite waard. Hoewel iets meer achtergrond bij alle namen die genoemd worden, fijn was geweest. Eten doen we ’s avonds in restaurant Fabel’s: een aanrader.

Mensen die een boek hebben gelezen, zijn in een veel betere stemming, hebben meer energie en zijn meer ontspannen dan mensen die tv gekeken hebben. Dat blijkt uit onderzoek door psycholoog Mihaly Csik-szentmihalyi, die proefpersonen een week lang een aantal keer per dag liet opschrijven wat ze deden en hoe ze zich voelden.

Dansen op een glaasje sap

weekendje sapvasten

Waar: Kuuroord De Schouw, Zeeland

Wie: Redacteur Marloes Zevenhuizen

Kuuroord de Schouw, Donkereweg 1, Noordgouwe

0111-402191, www.kuuroorddeschouw.nl

Aan de ene kant kijk ik reikhalzend uit naar mijn weekendje sapvasten. Lekker twee dagen voor mezelf. Aan de andere kant ben ik stiekem ook een beetje bang. Ik eet namelijk de hele dag door. ’s Morgens begin ik met twee boterhammen met veel boter en hagelslag, en ’s avonds eindig ik met wijn en nootjes. En hoewel sapvasters zweren bij het kuren, is het nut ervan wetenschappelijk gezien omstreden. Langer dan een paar dagen sapvasten raadt het Voedingscentrum af.

Een week van tevoren begin ik met afbouwen. Ik laat koffie en wijn staan en schrik van de hoofdpijn die ik daarvan krijg. Ook probeer ik minder te eten. Vrijdagmiddag is het dan zo ver: samen met een vriendin rijd ik richting kuuroord De Schouw op Schouwen-Duiveland. Onderweg spotten we een McDonald’s – alvast voor op de terugweg – en praten we voornamelijk over eten. Daarin zijn we niet uniek, hoor ik later van een andere kuurgast: ‘Tijdens dit soort weekenden doe ik de beste recepten op.’

Als we de deur van het kuuroord openduwen, is het alsof we een andere wereld binnenstappen. Wat is het hier heerlijk stil en warm, en wat ruikt het lekker naar wierook. We laten ons op de paarsfluwelen banken in de huiskamer zakken. Daar maken we kennis met de rest van de groep. En met Inge en Marion, die ons dit weekend begeleiden. Er is een gezamenlijk programma, vertellen ze, maar je bent volkomen vrij om te doen waar jij behoefte aan hebt. Desnoods slaap je een gat in de dag. Juist het feit dat je niets moét, zorgt ervoor dat ik de volgende ochtend om acht uur klaarsta voor het ochtendprogramma. We doen allerlei oefeningen, bewegen op muziek, waarbij we onze aandacht naar binnen of juist naar buiten richten. Het gevolg? Na een uur danst iedereen enthousiast met elkaar, op sloffen en sokken.

Ook de rest van de tijd genieten we: we fietsen en wandelen langs de weilanden en dorpjes, we bubbelen in het bubbelbad, worden uitgebreid gemasseerd en liggen loom in de sauna. We doen middagslaapjes en kruipen met een dekentje en een boek op de bank. We zingen mantra’s en praten en lachen met de andere kuurgasten.

Het vasten vind ik zwaar. Mijn lichaam protesteert tegen het drinken van drie kleine glaasjes sap en liters thee per dag. Marion merkt dat ik het moeilijk heb en meent dat ik best wat milder voor mezelf mag zijn. ’s Avonds zet ze daarom een schaaltje rijst voor me klaar.

Het is een fijn gevoel dat er zo goed voor me wordt gezorgd. Helemaal uitgerust en vol energie ga ik weer naar huis. Met het voornemen om vaker te ontspannen en bewuster te eten. En de McDonald’s? Die rijden we voorbij zonder er erg in te hebben.

Thee is gezond! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt een heel scala aan gunstige effecten. Zo verlaagt groene thee onder andere het cholesterolgehalte, het stimuleert de spijsvertering en versterkt de weerstand. Geen zin in kruidenthee? Ook het drinken van zwarte thee heeft positieve effecten; het werkt bijvoorbeeld stressverlagend.

Bij elke boerderij een nieuw ingrediënt

weekendje koken

Waar: Natuurgebied de Maashorst, Brabant

Wie: Redacteur Anne Pek

Tuinrestaurant de Peppelen, Schutsboomstraat 43, Schaijk

0486-463548, www.uitstapjesspecialist.nl, onder ‘uitjes kant en klaar’

‘Het leven is goed in het Brabantse land.’ Niet mijn lievelingslied, maar vandaag rollen de woorden zomaar uit mijn mond. Omdat het ineens zo wáár lijkt. We fietsen door lieflijke dorpjes en uitgestrekte natuurgebieden, de zon schijnt, de aarde geurt. Wat wil een mens nog meer?

Eten dus. Ik in ieder geval wel. Niets maakt mij tijdens vakanties zo gelukkig als een bezoek aan de lokale markt, om met spectaculaire stinkkaasjes en geheimzinnige groentesoorten naar ons appartement terug te snellen. Sommige regio’s, hoe mooi ook, heb ik inmiddels tot no go area gebombardeerd omdat ze in culinair opzicht woest & ledig zijn.

Dit stukje Brabant gaat daar niet onder vallen. Ook wat eten betreft zit je hier prima. We karren namelijk over de Maashorst, een natuurgebied waaromheen meerdere biologische boerderijen liggen. Een aantal daarvan bezoeken we vandaag, en bij elke boerderij worden we geacht iets eetbaars mee te nemen. Vanavond gaan we daar een lekker maal van koken in restaurant De Peppelen in Schaijk.

Direct bij de eerste stop, tuinderij De Twee Linden in Reek, loopt het water ons al in de mond. De tunnelkassen staan er vol bladgroenten die zó stralend ogen dat je ze ter plekke zou willen verorberen. In de winkel naast de boerderij worden bovendien biologische producten van elders aangeboden. Daaronder romanesco’s, ook wel ‘fractal-broccoli’ genoemd, vanwege de spectaculair spiraalvormige roosjes. Je kunt er eindeloos naar kijken. Je kunt ze ook in een groenteterrine stoppen. Dat gaan wij vanavond doen, besluiten we.

Bij hertenfarm Edel Brabant in het gehucht Zeeland is onze meeneemreflex iets zwakker. De edelherten die hier in de weides staan, zijn zo aaibaar dat opeten niet direct in je opkomt. Maar na een rondleiding worden onze smaakpapillen toch nieuwsgierig. Beesten die walnoten en kastanjes eten moéten wel lekker zijn. Bovendien, dit wilden we toch altijd, vlees van dieren die een goed leven hebben gehad? Ze kunnen hier zelfs modderbadderen, vertelt de boerin – en dat doen herten graag. Weer iets geleerd! We verlaten het erf met een pakje hertenpoulet in de fietstas.

Als we tegen het eind van de middag bij De Peppelen arriveren, neigen we even naar rozig neerzijgen. Maar kok Kees staat zo aanstekelijk te grijnzen achter zijn fornuizen dat we meteen de schorten omslaan. De keuken geurt al snel heerlijk.

Tegen de tijd dat het eten klaar is, voelen wij ons helemaal oer. Niet alleen hebben we ons kostje op eigen spierkracht bijeengesprokkeld, we hebben ook nog eens een verrukkelijk meergangendiner bereid. Zulke dopaminepieken moet de primitieve jager-verzamelaar ook hebben ervaren rond het kampvuur. En dan die heerlijke wijnen! Het is maar goed dat ons in het nabijgelegen vestingstadje Ravenstein een comfortabel hotelbed wacht in een historisch hotel, want dit gevoel houden we graag nog een dagje vast…

Wie zijn maaltijden met aandacht samenstelt, bereidt en opeet, geniet niet alleen meer, maar voelt zich ook sneller verzadigd. Bovendien zijn er aanwijzingen dat je meer voedingsstoffen opneemt uit eten dat je met smaak tot je neemt.

Wandelen tussen de boomtoppen

weekendje natuur

Waar: An ’t Keienpadtien, een huisje van Staatsbosbeheer, Drenthe

Wie: Redacteur Floor van den Hout

Huisje An ’t Keienpadtien, Boswachterij Gieten

www.staatsbosbeheer.nl

Ik woon in de ‘groenste stad van Nederland’, maar recreëer nagenoeg nooit in de natuur. Om onduidelijke redenen lijken klussen in en om het huis altijd heel belangrijk en vóór ik het weet, is het weekend weer om. Tijd om me eens écht in het groen te wentelen.

We strijken neer in een oud boswachtershuisje. Klussen kan hier niet, maar is ook niet nodig. Het huisje ziet er piekfijn uit. Snel uitpakken en het bos in. Boswachter Karel leidt ons rond. ‘Kijk, daar!’ roept Karel. Met de verrekijker zoek ik naar de stipjes waar hij op doelt. En dan heb ik ze duidelijk in het vizier: hertjes! ‘Reeën!’ corrigeert Karel. Het zijn reeën, geen hertjes, maar toch: grootwild! De hele ochtend zijn we druk in de weer met de lokale flora en fauna. Ten slotte beklimmen we het boomkroonpad, een spectaculaire metalen constructie die tot boven de toppen van de bomen reikt. Overal waar je kijkt is natuur. En waar natuur is, is een pannenkoekenboerderij nooit ver weg. ‘Veel bomen, lekkere pannenkoek,’ vat mijn dochter het dan ook treffend samen wanneer we ’s avonds samen naar de sterren kijken.

Mensen die een natuurwandeling maken, herstellen sneller van een vermoeiende taak dan mensen die in een luie stoel ontspannen.

Een persoonlijk gesprek met de zenmeester

weekendje meditatie

Waar: Landgoed Slangenburg, Doetinchem

Wie: Redacteur Dagmar van der Neut

Abdij St. Willibrord, Abdijlaan 1, Doetinchem

Raoul Destrée: 070-3467977, www.zentijd.nl

‘Het is heel gezellig om met elkaar te praten’, zegt psycholoog en zenmeester Raoul Destrée, ‘maar dat doen we dus niet.’ Er klinkt wat gegrinnik. We zijn in het stiltecentrum van de Sint Willibrords Abdij op het landgoed Slangenburg voor een zenmeditatieweekend, om de voortdurend rondspringende gedachten in ons hoofd tot rust te brengen. Bubbels, noemt Destrée de gedachten en zorgen over het verleden en de toekomst. Deze vreten energie, die weer vrijkomt als we ze kunnen loslaten. En dat gebeurt door op het hier en nu te focussen. ‘Als je echt met iets zit, dan komt het steeds terug in je gedachten,’ legt de zenmeester uit. ‘Maar als je maar lang genoeg zit en mediteert, wordt die bubbel vanzelf kleiner. Het heeft mij verbaasd dat het echt zo werkt.’ Gedachten en gevoelens moet je dus niet wegstoppen, maar gewoon laten komen, onder ogen zien en weer laten gaan.

De eerste paar sessies vind ik het lastig, ik voel onrust in mijn lijf en vraag me af of ik het wel ga volhouden het hele weekend. Ik ben telkens blij als na twintig minuten de klankschaal weer klinkt en we even kunnen bewegen tijdens een loopmeditatie, of als afwisseling een dienst in de kleine, sobere kapel van de abdij kunnen bijwonen. De rituelen en het gezang van de monniken houden je wel in een meditatieve sfeer. Er is ook tijd voor een persoonlijk gesprek met de zenmeester over hoe je de meditaties ervaart.

Het is even slikken als we zaterdag en zondag al om half vijf ’s ochtends gewekt worden. Dit zijn de stilste uren van de dag, en dat maakt je wat makkelijker los uit je normale, gecontroleerde ritme, verklaart Destrée. Als ik vertel dat ik me nu al druk maak over de vraag hoe ik dit slaaptekort weer moet inhalen, zegt hij: ‘In feite is die gedachte ook een bubbel. Als je daar veel energie in steekt, blijf je moe. Laat het er maar gewoon zijn. Je voelt nu de vermoeidheid van de week, misschien wel van het jaar of van een heel leven, maar na afloop van het weekend voel je de ruimte die het heeft opgeleverd.’

Na deze aanmoediging gaat het mediteren een stuk beter. Ik zie opeens allemaal dieren en gezichten in het tapijt vóór me op de vloer; een teken van diepe concentratie. Heerlijk zijn ook de stiltewandelingen over het landgoed. Het wordt steeds stiller in mijn hoofd en mijn lijf, en blijkbaar heeft het effect: maandagochtend merkt een collega op dat ik er uitgerust uitzie.

Mensen die regelmatig mediteren hebben actievere linkervoorhersenen. Deze hersenactiviteit staat voor een positieve levenshouding. Ze zijn enthousiaster, zien sneller de zonnige kant van de zaak, hebben meer interesses en zijn gelukkiger.

Aanbiedingen

Weekendje wellness met 10% korting

o Wellnesscenter Ryokan De Bronsbergen, Zutphen & Tulip Avegoor, Ellecom

o Aanbieding: 10% korting op het ‘Sense of vitality’-arrangement (lezers betalen € 177,30 in plaats van € 197,-)

o Arrangement: massage, lichaamspeeling en sushi-lunch (wellnesscenter Ryokan De Bronsbergen), overnachting en zondagochtendontbijt (Golden Tulip Avegoor).

o Wanneer: t/m 31 augustus, onder vermelding van ‘lezersaanbieding Psychologie Magazine’

o Informatie: www.avegoor.nl, www.ryokan.nl of bel 0313-430600

Weekendje wereldstad in extra luxe uitvoering

o Hotel Stroom, Rotterdam

o Aanbieding: het Sweet Dreamz-arrangement (€ 95,- p.p.p.n.) of het Loverzz Only-arrangement (€ 135,-p.p.p.n.) in een vide-studio met tweepersoonsbad in plaats van een gewone studio.

o Arrangement Sweet Dreamz: Overnachting inclusief uitgebreid ontbijt, smoothie of glas prosecco bij aankomst, badpakket en Rotterdam-infopakket. Loverzz Only: Overnachting inclusief driegangendiner en uitgebreid ontbijt, fles banchetto naast uw bad, badpakket en Rotterdam-infopakket.

o Wanneer: t/m 31 augustus, onder vermelding van ‘lezersaanbieding Psychologie Magazine’. (Aanbieding geldt alleen op vrij- en zondagen)

o Informatie: www.stroomrotterdam.nl of bel 010-2214060

Weekendje lezen met 10% korting

o Hotel Blooming, Bergen

o Aanbieding: 10% korting op het ‘Lust om te lezen’-arrangement (afhankelijk van de kamer vanaf € 155,- p.p.)

o Arrangement: 2 overnachtingen met ontbijt, driegangendiner op de dag van aankomst, fietshuur, een boek naar keuze om mee te nemen en een literaire wandeling.

o Wanneer: /m 31 oktober, onder vermelding van ‘lezersaanbieding Psychologie Magazine’

o Informatie: www.blooming-hotels.com of bel 072-5820520

Weekendje vasten gratis

o Kuuroord De Schouw, Schouwen-Duiveland

o Aanbieding: Boek een kuurweekend en mail ons over uw ervaringen. De leukste inzender krijgt de kosten teruggestort. Mail uw verslag naar redactie@psychologiemagazine.nl.

o Arrangement: twee overnachtingen, massage, sauna, pakkingen, begeleiding en drankjes € 330,- p.p.

o Informatie: www.kuuroorddeschouw.nl of bel 0111-402191

Exclusief weekendje koken

o Stadshotel De Keurvorst, Ravenstein en restaurant De Peppelen

o Aanbieding: exclusief weekend voor lezers (normaal gesproken alleen voor groepen). Afhankelijk van de kamer vanaf € 144,- p.p.

o Arrangement: Koffie en taart bij De Keurvorst, fietshuur, drie boerderij-proeverijstops, lunch op de hertenfarm, kookworkshop in restaurant De Peppelen, driegangendiner en overnachting.

o Wanneer: 7-8 juni, onder vermelding van ‘lezersaanbieding Psychologie Magazine’

o Informatie: www.uitstapjesspecialist.nl of bel 06-46291732

Weekendje natuur met boek cadeau

o Huisjes van Staatsbosbeheer

o Aanbieding: boek ‘Het Bos IN’ (t.w.v. € 17,75) cadeau bij reservering van een huisje (weekend, week of midweek)

o Wanneer: boeken vóór 1 juni

o Informatie: www.staatsbosbeheer.nl of bel 030-6977749

Stilteweekend met 45 euro korting

o Sint Willibrords Abdij, Doetinchem

o Aanbieding: zenweekend van €195,- voor €150,-.

o Arrangement: begeleiding, twee overnachtingen, eenvoudige vegetarische maaltijden

o Wanneer: 4 t/m 6 juli 2008, op vertoon van deze pagina

o Informatie: www.zentijd.nl of bel Raoul Destrée, 070-3467977.

psychologiemagazine.nl

Waar krijgt u meer energie van en wat zijn voor u energieslurpers? Deel uw ervaringen op het forum.

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee
auteur

Ruud Hollander

Na ruim zeven jaar hoofdredacteur van Psychologie Magazine te zijn geweest, werd ik uitgever. Dat betekent dat ik weinig meer met de inhoud van het blad te maken heb, maar me vooral bezighoud met de zakelijke kant van het blad.

» profiel van Ruud Hollander
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

3X vakantie zonder gekibbel

‘Ik had de opblaaskrokodil het eerst!’ ‘Ik wil nu naast mama zitten!’
Lees verder
Kort

3X vakantie zonder gekibbel

‘Ik had de opblaaskrokodil het eerst!’ ‘Ik wil nu naast mama zitten!’
Lees verder
Branded content

Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Een lekker stukje chocolade, een compliment van een lieve collega - juist die kleine geluksmomenten ...
Lees verder
Branded content

Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Een lekker stukje chocolade, een compliment van een lieve collega - juist die kleine geluksmomenten ...
Lees verder
Artikel

Hoe nieuwe rituelen ons verbinden

De laatste jaren heb ik steeds meer zin om zogenoemde kantelmomenten samen met anderen te vieren, of...
Lees verder
Artikel

Hoe nieuwe rituelen ons verbinden

De laatste jaren heb ik steeds meer zin om zogenoemde kantelmomenten samen met anderen te vieren, of...
Lees verder
Advies

Kan ik leren omgaan met mijn heimwee?

Ik zit voor studie een jaar in het buitenland. Dit zou het jaar van mijn leven moeten worden, maar i...
Lees verder
Artikel

100 dingen die je ooit gedaan moet hebben (3)

Fijn klusje voor de winter: een lijst maken van wat u nog wilt doen in het leven. En dan geen kijk-m...
Lees verder
Verhaal

Reis naar jezelf

Een idyllische zeiltocht langs de Turkse kust: wind in je haren, zon op je huid, tijd voor nieuwe en...
Lees verder
Artikel

5 keer echt vrij zijn

Heerlijk die vrije weken, dat willen we altijd wel! En dat kan, het is allemaal een kwestie van de j...
Lees verder
Artikel

Kleine stapjes, groots effect: op vitaliteitsvakantie

Meer beweging én meer rust, dat is volgens Luuk ­Imberg en Michiel Schutte het geheim van een ener...
Lees verder
Artikel

Weg jetlag!

Te moe om bezienswaardigheden te bezoeken, gapend tegenover zakenpartners zitten. Een jetlag kan je ...
Lees verder