Laat deze zomer de hele bliksemse bende eens wat vaker op z’n beloop.

TEST
Doe de test »

Hoe gedisciplineerd ben jij?

We moeten altijd zóveel van onszelf, de teugels mogen best wat losser. Het nou eens niet netjes bij één glaasje houden op maandagavond, maar hup de hele fles soldaat maken. Midden op een werkdag een duik nemen in natuurwater. Of uren wegdromen in een hangmat terwijl een zacht zomerbriesje over je huid strijkt. Jammer dan voor die deadline, de boodschappen en dat telefoontje.

Maakbaarheid

Sowieso worden we helemaal niet zo gelukkig van al die zelfdiscipline die we onszelf opleggen, dat eindeloze verstandige dag in, dag uit. Het werk moet af, het huis aan kant, we moeten nog sporten, onze ouders bellen. Maar hoe kunnen we ons ontworstelen aan die wurggreep van dat ‘heilige moeten’?

De heersende gedachte is dat we niet te veel moeten toegeven aan onze spontane behoeften. Ook al roept de hangmat nog zo hard, er is nog zoveel wat voorrang dient te krijgen. Of het nu gaat om een diploma, een carrière, een slank en getraind lichaam, een mooi huis, gezond eten op tafel, of zelfs een opgewekte houding: we zouden het allemaal kunnen bereiken als we maar genoeg discipline opbrengen.

En het is nog best ingewikkeld om die boodschap links te laten liggen. Het idee van maakbaarheid, dat we alles kunnen bereiken als we maar genoeg ons best doen, zit diep in onze samenleving verankerd. Onze moderne maatschappij heeft namelijk een ‘meritocratisch karakter’: anders dan vroeger komen we tegenwoordig vooral vooruit op basis van wat we zelf kunnen en niet op basis van onze afkomst.

Log in om verder te lezen.