De tragiek van het wolfskind

Wolfskinderen zijn kinderen die lange tijd zonder menselijk contact weten te overleven. Soms gaan ze een relatie aan met dieren, soms leven ze in totaal isolement. Het blijkt dat de wetenschap weinig van ze kan opsteken. Waarom blijven ze toch zo fascineren?

Ivan Mishukov was vier jaar oud toen hij in 1996 wegliep bij zijn ontoereikende moeder en haar alcoholistische vriend. Het leger van tienduizenden zwerfkinderen dat de straten van Moskou sinds de val van het communisme bevolkt, werd daarmee uitgebreid met een klein maar vastberaden jongetje. Een jongetje dat zo gedesillusioneerd was over de medemens dat hij zich niet aansloot bij zijn lotgenoten op de vuilnisbelten van Moskou, maar zijn heil zocht bij een troep zwerfhonden. Hij deelde zijn bijeen gebedelde eten met de honden, won zo hun vertrouwen en werd uiteindelijk als hun leider erkend. De honden, op hun beurt, beschermden hem en hielpen hem met hun lichaamswarmte de barre winters door.

Toen dit ongebruikelijke pact in de gaten begon te lopen, opende de politie de jacht op Ivan en met succes: na twee jaar op straat te hebben geleefd, werd hij opgepakt en overgedragen aan de kinderbescherming. Ongevraagd werd Ivan weer bij mensen ondergebracht en al even ongevraagd beleefde hij zijn vijftien minuten roem: hij werd wereldnieuws. Hoe was het mogelijk, vroeg de verzamelde pers zich af, dat een kind met alleen maar de hulp van honden overleefde? Dat zoiets mogelijk was in afgelegen bossen, in de jungle van India,

Log in om verder te lezen.
auteur

Ranne Hovius

» profiel van Ranne Hovius

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Benjamin Spock

Dokter Benjamin Spock, goeroe op het gebied van de opvoeding, mag dan niet meer in leven zijn, zijn ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Artikel

De smaak van water

Lees verder
Artikel

Zonder woorden

Lees verder
Advies

Ik zie op tegen gesprekjes in het openbaar

Lees verder
Artikel

Korte zinnen lezen lastiger

Lees verder
Artikel

Hoe leer je een vreemde taal?

Lees verder
Advies

Bijtende peuters – wat doe je ertegen?

Lees verder