Darwin zou haar zien aankomen, onderzoeker Brené Brown. Met haar pleidooi voor meer kwetsbaarheid. De soorten die het het verst geschopt hebben in de evolutie zijn nou niet de soorten die achterover in het gras gingen liggen, zonder ook maar een struikje in de buurt. Om de sterkste te zijn moet je je juist weerbaar opstellen. Een veilige positie kiezen, met zicht op de vijand en klauwen of schild in de aanslag voor een mogelijke aanval. Zodat jij wint.

Toch: als je Brené Brown om een recept zou vragen voor een gezond en prettig leven, dan zou ze juist wat meer kwetsbaarheid voorschrijven.

‘De meeste mensen houden er niet van om kwetsbaar te zijn,’ vertelt Brown in een Skype-gesprek vanuit een hotelkamer in Manhattan. Brown, die wetenschappelijk onderzoek doet op het gebied van maatschappelijk werk, is in New York voor een afspraak met haar uitgever, die komend najaar haar nieuwe boek over kwetsbaarheid zal publiceren. ‘Je wilt het liefst niet om hulp hoeven vragen. Of hoeven vertellen dat je iets niet snapt. Of tegen je partner beginnen over jullie stroeve seksleven. Of toegeven dat je ergens niet trots op bent – of juist wel trots. Kwetsbaarheid is omgeven door

Log in om verder te lezen.