Kwetsbaarheid maakt je sterker

We tonen de wereld graag de beste versie van onszelf. Zwakke plekken zijn er om te verbergen. Maar wie zich wél durft bloot te geven, stelt zich open voor werkelijk contact.

Darwin zou haar zien aankomen, onderzoeker Brené Brown. Met haar pleidooi voor meer kwetsbaarheid. De soorten die het het verst geschopt hebben in de evolutie zijn nou niet de soorten die achterover in het gras gingen liggen, zonder ook maar een struikje in de buurt. Om de sterkste te zijn moet je je juist weerbaar opstellen. Een veilige positie kiezen, met zicht op de vijand en klauwen of schild in de aanslag voor een mogelijke aanval. Zodat jij wint.

Toch: als je Brené Brown om een recept zou vragen voor een gezond en prettig leven, dan zou ze juist wat meer kwetsbaarheid voorschrijven.

‘De meeste mensen houden er niet van om kwetsbaar te zijn,’ vertelt Brown in een Skype-gesprek vanuit een hotelkamer in Manhattan. Brown, die wetenschappelijk onderzoek doet op het gebied van maatschappelijk werk, is in New York voor een afspraak met haar uitgever, die komend najaar haar nieuwe boek over kwetsbaarheid zal publiceren. ‘Je wilt het liefst niet om hulp hoeven vragen. Of hoeven vertellen dat je iets niet snapt. Of tegen je partner beginnen over jullie stroeve seksleven. Of toegeven dat je ergens niet trots op bent – of juist wel trots. Kwetsbaarheid is omgeven door

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Tijd alleen

Op straat, op de radio, in je mail: zelfs als je niet bewust gezelschap zoekt, zijn er altijd mensen...

Lees verder
Advies

‘Ik heb altijd het gevoel dat er nog iets moet’

Mijn drukke leven maakt me erg gestrest. Ik ben vaak moe en sinds kort heb ik hartkloppingen en haal...

Lees verder
Artikel

Arne Öhman: ‘Niemand heeft een fobie voor bloemen’

Lees verder
Artikel

Testosteron tegen alzheimer

Lees verder
Artikel

Dansen tegen parkinson

Lees verder
Video

Spirituele ervaringen: meer tussen hemel en aarde

Bekijk video
Artikel

Wat niemand mag weten

Lees verder
Artikel

Hulp voor twijfelaars

Lees verder