Uit het NEMESIS-3-onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt onder andere dat 48 procent van de volwassen Nederlanders weleens één of meerdere psychische aandoeningen heeft gehad. Gek dus dat we er niet met elkaar over praten. Hanna Verboom wil met de Uit de Schaduw-beweging het taboe doorbreken.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Vorig jaar vertelde ze in een interview met Psychologie Magazine over haar eigen mentale worstelingen. Ze durfde lang niet open te zijn over de dalen waar ze mee te maken heeft, die door haar bipolariteit heel diep kunnen zijn.

‘Ik heb lang geworsteld met welk deel van mezelf ik laat zien en welk deel niet,’ vertelt Hanna. ‘“Dit mag je nooit tegen iemand vertellen,” werd me op het hart gedrukt toen ik rond mijn twintigste de diagnose bipolaire stoornis kreeg.’

Een deel van jezelf achterhouden voor anderen, omdat je je ervoor schaamt of denkt dat je gelukkiger bent zonder: dat voelt misschien veilig, maar daarmee accepteer je dat deel van jezelf niet.

Hanna Verboom: ‘Geluk is een utopie. Het leven is niet een en al geluk. Het leven is het accepteren dat er ook ongeluk is, in al die verschillende kleurenpaletten aan emoties en gebeurtenissen. Dat is het leven.’

Uit de Schaduw Festival

Na haar documentaire Uit de schaduw, waarmee ze de stilte rondom dit thema verbrak, organiseren Stichting Get It Done en Buitenplaats de Hoorneboeg samen met haar het Uit de Schaduw Festival op 17 juni 2023. Een dag volledig in het teken van mentale gezondheid.

Er zullen verhalen, workshops en muziek zijn. Onder andere Hanna en Juda Verboom, Jesse Laport, het team van De Fontein, Jim van Os en Typhoon zullen eraan bijdragen. En natuurlijk is er ook ruimte om zelf ervaringen uit te wisselen.

Naast delen gaat deze dag ook om verandering. Zodat iedereen die ‘anders’ is in de toekomst ook helemaal zichzelf kan zijn.

Of je nu zelf ervaringsdeskundige bent, iemand in je omgeving mentale worstelingen heeft of je in de zorg werkt: iedereen is welkom.

Bekijk het hele schema en bestel je tickets hier.