Gezondheid

Een depressie is akelig voor een jonge moeders, maar ook voor hun baby’s. Het was al langer bekend dat die een paar jaar later een verhoogd risico hebben op angststoornissen en ADHD. Afgelopen voorjaar ontdekte de Britse psychologe Lynne Murray dat van de kinderen wier moeder een postnatale depressie hadden, maar liefst 40 procent op 16-jarige leeftijd zelf depressief was.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Waar komen die verhoogde risico’s vandaan? Een belangrijke ‘overbrenger’ is het feit dat depressieve moeders minder reageren op de emotionele behoeften van hun baby Maar een andere mogelijke verklaring luidt dat de moeder al tijdens de zwangerschap angstig en depressief was, en dat de stresshormonen die daarbij een rol spelen ook het brein van de foetus op een somber spoor zetten.

Om die vroege overdracht de pas af te snijden, heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen een therapie ontwikkeld voor zwangere vrouwen met angst- en depressieklachten. Komende maanden wordt onderzocht of daarmee kan worden voorkomen dat hun baby ook problemen krijgt. Veertig verloskundepraktijken door heel Nederland bieden de behandeling aan.

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Wie aan het onderzoek van het UMCG wil meedoen, kan zich voor de vijftiende zwangerschapsweek aanmelden via promises-onderzoek.nl.