Droom het grijs weg

Eenderde tot de helft van alle mensen krijgt ooit in zijn leven een depressie. En al is de oorzaak nog altijd onbekend, wetenschappers krijgen wel steeds meer inzicht in dit ongrijpbare fenomeen. Depressieve mensen hebben moeite met positief denken. Wetenschapper Claudi Bockting ontwikkelde technieken waarmee dat wél valt te leren. Zo houdt u nieuwe depressies op afstand.

Depressieve mensen denken negatief. Hun brein heeft bij tegenvallers de neiging meteen richting de ‘zie-je-wel’-groef te roetsjen. Dat blijft zelfs zo in ‘goede’ periodes, ontdekte klinisch psychologe Claudi Bockting toen ze onderzoek deed onder mensen die waren hersteld van een depressie. Een groot deel van hen gaf aan nog steeds snel ‘Dat heb ík weer’ te denken.

Dat is niet alleen jammer, maar ook riskant: het maakt je kwetsbaar voor een nieuwe depressie. Uit onderzoek is bekend dat wie eenmaal een depressie heeft gehad, 50 procent kans loopt dat het hem of haar nogmaals overkomt. Na zo’n tweede periode wordt de terugvalkans 70 procent en mensen die het een derde keer gebeurt, kunnen er wel van uitgaan dat ze de rest van hun leven geregeld door depressieve episoden worden gekweld.

Tenzij ze leren anders te denken, stelt Bockting. De afgelopen jaren zocht ze aan de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen naar mogelijkheden om terugval te voorkomen, en ze ontdekte dat dat in wezen verrassend makkelijk is. Een korte groepstraining bleek voldoende om ‘recidivisten’ tegen terugkerende depressies te beschermen.

Rigide leefregels

De preventieve cognitieve training die Bockting ontwikkelde, is deels gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie van de Amerikaan Aaron Beck. De

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Fijnstof veroorzaakt depressie

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Laat het los, moeders

Vaders zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, en toch vinden veel moeders dat ze het beter k...

Lees verder
Advies

Autistische zoon (18) is depressief

Lees verder
Artikel

Stresstypen en koppen koffie

Lees verder
Artikel

Het stresskwartet

Lees verder
Kort

Depressie: zo moeder, zo kind?

Lees verder
Artikel

Tips: weg met de winterblues

Lees verder
Artikel

Wat beïnvloedt ons eetgedrag

Lees verder