Depressieve mensen denken negatief. Hun brein heeft bij tegenvallers de neiging meteen richting de ‘zie-je-wel’-groef te roetsjen. Dat blijft zelfs zo in ‘goede’ periodes, ontdekte klinisch psychologe Claudi Bockting toen ze onderzoek deed onder mensen die waren hersteld van een depressie. Een groot deel van hen gaf aan nog steeds snel ‘Dat heb ík weer’ te denken.

Basistraining

Omgaan met depressie

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Met inspirerende video's en artikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Dat is niet alleen jammer, maar ook riskant: het maakt je kwetsbaar voor een nieuwe depressie. Uit onderzoek is bekend dat wie eenmaal een depressie heeft gehad, 50 procent kans loopt dat het hem of haar nogmaals overkomt. Na zo’n tweede periode wordt de terugvalkans 70 procent en mensen die het een derde keer gebeurt, kunnen er wel van uitgaan dat ze de rest van hun leven geregeld door depressieve episoden worden gekweld.

Tenzij ze leren anders te denken, stelt Bockting. De afgelopen jaren zocht ze aan de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen naar mogelijkheden om terugval te voorkomen, en ze ontdekte dat dat in wezen verrassend makkelijk is. Een korte groepstraining bleek voldoende om ‘recidivisten’ tegen terugkerende depressies te beschermen.

Rigide leefregels

De preventieve cognitieve training die Bockting ontwikkelde, is deels gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie van de Amerikaan Aaron Beck. De

Log in om verder te lezen.