‘Nu weet ik hoe ik kan voorkomen dat mijn gedachten op hol slaan’

Marcel (59) leerde praten over zijn neerslachtige gevoelens.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
55,-

‘Mijn depressie bouwde zich op als een Indische spekkoek: aanleg was het eerste laagje en opgroeiend kwamen daar steeds laagjes bovenop.

Als kleine jongen zag ik thuis al geweld en op mijn dertiende hadden mijn ouders een gewelddadige vechtscheiding. Mijn moeder werd afstandelijk naar mij en vroeg nooit hoe het echt met me ging. Ik voelde me onzichtbaar en emotioneel verwaarloosd.

Ik kon niet met deze gevoelens omgaan, want dat had ik nooit geleerd. Het was als het schilderij De schreeuw van Edvard Munch: een schreeuw uit angst en eenzaamheid, niemand die me hoorde.

Later begreep ik dat mijn ouders trauma’s meedroegen. Mijn Surinaamse vader groeide zelf op met huiselijk geweld, mijn Indische moeder zat als kind gevangen in Jappenkampen.

Op mijn negentiende was ik zo depressief dat ik nauwelijks energie had om mijn tandenborstel op te tillen. Ik liep vast met mijn studie, raakte mijn huis kwijt en zwierf langs kraakpanden.

Als immigrantenkind had ik geleerd om me aan te passen en te bewijzen, want ik moest slagen in het leven. Maar ik “faalde” naar mezelf, mijn vader, mijn familie, de maatschappij.

De gedachten werden destructiever: je kan niets, hoort nergens bij, je bent niemand. Wanhopig zocht ik hulp bij mijn huisarts, maar die zei: “Marcel, kop op, dóé iets.” Daarmee was de kous af.

Soms was ik zo wanhopig, verdrietig en eenzaam, dat ik uit het leven probeerde te stappen. En toch voelde ik ergens diep vanbinnen een overlevingsdrang, ondanks de depressies. Een stemmetje zei: je wil niet dood, maar dat de pijn ophoudt.

Psychotherapie, antidepressiva en een compassievolle oom waren mijn redding. De pillen stemden mijn brein zonniger. Ik leerde anders naar mijn gedachten kijken en negatieve overtuigingen te toetsen: klopt het wel dat ik niks kan, dat anderen niks aan mij hebben?

Ook had ik geluk. Ik ontmoette mijn liefde Nicolette, een fantastische vrouw die in mij geloofde en mij een dochter schonk. Op mijn 32e studeerde ik met hoge cijfers af aan de universiteit. Dat gaf zelfvertrouwen.

Depressies zijn nu verleden tijd. Ben ik neerslachtig, dan praat ik erover. Zo voorkom ik dat gedachten op hol slaan. Ik leef in het nu en meditatie helpt daarbij. Ik ben dankbaar dat ik nog leef.

Voor mijn dochter en mijn nieuwe geliefde Wilma. En voor mijn werk, waarmee ik help om mensen meer over suïcide te laten praten.’

Marcel is communicatieadviseur bij 113 Suïcidepreventie en schreef het boek Wortelzucht over zijn multiculturele familiegeschiedenis.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

‘Het was bizar hoe snel die therapie hielp’

Inger (30) had complexe PTSS en een eetstoornis, maar kon niet behandeld worden.

‘Het pesten begon in groep vier van de basisschool. Dagelijks kreeg ik van een paar klasgenoten te horen dat ik dik, vies en niks waard was. Het werd steeds erger: ‘Weet je wat jij moet doen? Zelfmoord plegen!’ Ik was toen 11.

Log in om verder te lezen.