Arne Öhman: ‘Niemand heeft een fobie voor bloemen’

Hoe kan het dat veel mensen een fobie hebben voor slangen en spinnen, en niet voor auto’s of geweren? ‘Terwijl die jaarlijks vele malen meer levens kosten,’ zegt Arne Öhman. De Zweedse psycholoog doet uniek onderzoek naar onze angsten. En ontdekte waarom Zuid-Amerikanen niet bang voor slangen zijn.

Voor het verhaal zou het leuk zijn als Arne Öhman een flinke fobie had die hem het laboratorium in had gedreven; een intense angst voor slangen bijvoorbeeld. En dat hij vervolgens was gaan uitzoeken waarom het slangen waren die hem bang maakten, en geen raceauto’s. En waarom die irrationele angst – in Zweden is de kans te overlijden door een slangenbeet niet heel groot – zo heftig en hardnekkig is.

Maar in werkelijkheid is de hoogleraar psychologie aan het Karolinska Instituut in Stockholm helemaal geen angsthaas. Hij begon zijn carrière, in de jaren zeventig, omdat hij ‘gewoon geïnteresseerd’ was in de evolutionaire basis van angsten en fobieën. Hij pionierde op het gebied van aandacht en angst, en toonde als eerste (en enige) aan dat enge plaatjes door ons brein worden verwerkt zonder dat het bewustzijn zich erin mengt. Daarmee was Öhman eigenlijk een neurowetenschapper avant la lettre: hij probeerde het angstige brein te verklaren, nog zonder hulp van moderne hersenscans. Inmiddels staan er veel meer technische mogelijkheden tot zijn beschikking, maar Öhman gaat met pensioen. Met pijn in het hart, want wat wíl hij graag weten hoe het verder gaat.

Mensen zijn relatief vaker bang voor

Log in om verder te lezen.
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Oefeningen tegen angst

Lees verder
Advies

Egoïstische relatie

Sinds een jaar heb ik een relatie met mijn baas. Hij is getrouwd en heeft kinderen. Hij is in zijn h...

Lees verder
Advies

Geven vaders ook faalangst door?

Lees verder
Artikel

Wat stress doet met je brein

Lees verder
Artikel

Zou het leven leuker zijn zonder angst?

Lees verder
Artikel

Afgekeken angst

Lees verder
Column

Lekker veilig

Lees verder
Artikel

Seks maakt lekker praktisch

Lees verder