Samen is het fijner

Mensen hebben meer nodig dan een dak boven hun hoofd en brood op de plank. Om te floreren moeten we ook het idee hebben dat we ergens bij horen. Waarom zelfs onbekenden je een geborgen gevoel kunnen geven.

Als we helemaal alleen op de wereld waren, zou de helft van onze bezigheden overbodig zijn, of in elk geval geen voldoening schenken. In ons uppie kerst vieren, de Vierdaagse lopen, op vakantie gaan en een prachtige zonsondergang zien; in ons eentje werken, iets geweldigs presteren; alleen eten, ons mooi maken voor niemand, een avondje gaan dansen met niemand. Net zoals vissen het water waarin ze zwemmen niet meer opmerken, zo staan wij er nauwelijks bij stil hoezeer sociale relaties verweven zijn met alles wat we doen en voelen.

Andere mensen geven glans aan ons bestaan. De grootste pieken en dalen van ons leven hebben allemaal te maken met sociale gebeurtenissen. Dat blijkt onder meer uit recent onderzoek van de universiteit van Buffalo waarin proefpersonen werd gevraagd naar de meest emotionele gebeurtenissen in hun leven. We voelen grote vreugde op momenten waarop we contact maken met anderen en ons verbonden voelen, zoals in de euforie van verliefdheid, bij het krijgen van een kind, op momenten van intense vriendschap en erkenning door anderen. De diepste dalen ervaren we als we iemand verliezen, of dreigen te verliezen. We zijn bezorgd en verdrietig als onze banden verslechteren; en de dood van een ouder,

Log in om verder te lezen.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Peertje, peertje aan de wand…

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Artikel

Het leven is niet altijd leuk… en dat is helemaal niet erg

Lees verder
Artikel

Puzzelen voor een frisse blik

Lees verder
Artikel

Alle 9 nieuw

Lees verder
Artikel

Wat je zegt, ben je zelf

Lees verder
Artikel

Liefde is een lijdensweg

Lees verder
Artikel

Hoe je lichaam je geest stuurt

Lees verder