Samen is het fijner

Mensen hebben meer nodig dan een dak boven hun hoofd en brood op de plank. Om te floreren moeten we ook het idee hebben dat we ergens bij horen. Waarom zelfs onbekenden je een geborgen gevoel kunnen geven.

Als we helemaal alleen op de wereld waren, zou de helft van onze bezigheden overbodig zijn, of in elk geval geen voldoening schenken. In ons uppie kerst vieren, de Vierdaagse lopen, op vakantie gaan en een prachtige zonsondergang zien; in ons eentje werken, iets geweldigs presteren; alleen eten, ons mooi maken voor niemand, een avondje gaan dansen met niemand. Net zoals vissen het water waarin ze zwemmen niet meer opmerken, zo staan wij er nauwelijks bij stil hoezeer sociale relaties verweven zijn met alles wat we doen en voelen.

Andere mensen geven glans aan ons bestaan. De grootste pieken en dalen van ons leven hebben allemaal te maken met sociale gebeurtenissen. Dat blijkt onder meer uit recent onderzoek van de universiteit van Buffalo waarin proefpersonen werd gevraagd naar de meest emotionele gebeurtenissen in hun leven. We voelen grote vreugde op momenten waarop we contact maken met anderen en ons verbonden voelen, zoals in de euforie van verliefdheid, bij het krijgen van een kind, op momenten van intense vriendschap en erkenning door anderen. De diepste dalen ervaren we als we iemand verliezen, of dreigen te verliezen. We zijn bezorgd en verdrietig als onze banden verslechteren; en de dood van een ouder,

Log in om verder te lezen.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Oorwurmen: lastig te verjagen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Smartphones, tablets en games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Wat is d...

Lees verder
Advies

Ik klamp me vast aan mijn vriend

Lees verder
Interview

Roy Baumeister: ‘Erbij horen is een oerbehoefte’

Lees verder
Artikel

Hoe vrij zijn we eigenlijk?

Lees verder
Artikel

Gewoon tevreden zijn

Lees verder
Artikel

Testosteron maakt wantrouwiger

Lees verder
Artikel

Zo verander je je gewoontes

Lees verder