Ja een warm bad helpt echt tegen eenzaamheid, concluderen Yale-psychologen uit een reeks onderzoeken naar het verband tussen temperatuur en welbevinden.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

In een van hun experimenten riep het duo een gevoel van verlatenheid op bij proefpersonen door hen te laten terugdenken aan een moment dat ze zich buitengesloten hadden gevoeld. Vervolgens moesten ze zogenaamd medische kompressen beoordelen. De ene helft kreeg daarbij een warme pakking in handen, de andere helft een coldpack. Resultaat: de ‘warme’ groep ging het emotioneel na afloop een stuk beter dan de ‘koude’.

Wat mooi aansluit bij het onderzoek waarin dezelfde Yale-psychologen vroegen naar de eenzaamheidsgevoelens én de badgewoonten van mensen. Daaruit bleek dat mensen die zich alleen voelen aanmerkelijk vaker, langer en vooral ook heter douchen dan mensen die zich geborgen weten.

Dat fysieke warmte een gemis aan sociale warmte kan compenseren is volgens de onderzoekers niet vreemd. Als kind leren we in de armen van onze moeders immers dat warmte en liefde samengaan.

The substitutability of physical and social warmth in daily life, Emotion, nog te verschijnen