Schiet je slim

Op pad in een vreemde stad? Eerst een dagje computergames spelen. Raar advies misschien, maar van sommige spelletjes wordt het brein echt behendiger en sneller. Vooral dat van vrouwen.

Nederlanders gamen steeds meer. Besteedden we drie jaar geleden gemiddeld 2,9 uur per week aan computerspelletjes, vorig jaar was dat al 4,5 uur per week.

Zonde van de tijd? Misschien niet. Inmiddels is vrij hard bewezen dat breintraining – met kruiswoordpuzzels, sudoku’s, Nintendo-oefeningen, of op televisie met de max geheugentrainer – weinig zoden aan de dijk zet. Je wordt weliswaar beter in de specifieke oefeningen die je doet, maar die verbetering vertaalt zich niet naar andere taken, en zeker niet naar een in het algemeen beter functionerend brein. Toch blijken bepaalde computerspelletjes wel degelijk onze cognitieve capaciteit te verbeteren. 4 positieve effecten van gamen op je hersenen.

1

Je verwerkt informatie sneller

Actiespelletjes zoals Halo, Unreal Tournament, Grand Theft Auto en Call of Duty vragen nogal wat van hun spelers: je wordt gebombardeerd met een stortvloed aan zintuiglijke indrukken die je razendsnel moet verwerken, en je moet beslissingen nemen en handelen in een veel hoger tempo dan je in het dagelijks leven gewend bent. Dat heeft effect op spelers, zo ontdekten onderzoekers van de universiteit van Rochester onder leiding van Daphne Bavelier.

Complete leken op het gebied van computerspelletjes speelden vijftig uur lang, verdeeld over twee maanden, Unreal Tournament of Call of Duty 2. Daarna

Log in om verder te lezen.
auteur

Reinoud de Jongh

Hoe komt het dat zwangere vrouwen zo vergeetachtig zijn? Waarom winnen kinderen zo vaak als je Memory met ze speelt? Breinexpert Reinoud de Jongh beantwoordt vragen over de ontwikkeling van het brein.

» profiel van Reinoud de Jongh

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Eenzaamheid: levensgevaarlijk

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het nut van een dut

Een middagdutje van 30 tot 60 minuten kan wonderen doen – ook voor oudere kinderen.

Lees verder
Kort

Handleiding bij Alzheimer

Lees verder
Artikel

Paardenjongens

Lees verder
Artikel

Autisme is van alle tijden

Lees verder
Artikel

Magisch denken

Lees verder
Artikel

Zo hak je de knoop door

Lees verder
Artikel

Geef je bloot, dan durf ik het ook

Lees verder