‘Koffie’ is naast ‘Goedemorgen’ de meest gehoorde kreet aan het begin van een drukke dag. Maar hoe verstandig is het om koffie te drinken op het werk? Britse onderzoekers hebben de effecten van caffeïne op stress in verschillende werksituaties gemeten. Over het algemeen blijkt een kopje koffie meer symptomen van stress (bijvoorbeeld verhoogde hartslag, verhit hoofd) te geven, hoewel dat niet altijd betekent dat werknemers zich ook gestrest vóelen.

Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Opvallend is dat de mannen in het onderzoek veel sterker reageerden op koffie dan de vrouwen. Bij vrouwen heeft koffie zelfs vaak een positieve invloed. Over het waarom van de gevonden verschillen is nog weinig bekend. Kijk in onderstaande tabel welke gevolgen koffie voor u kan hebben in verschillende situaties.

Effecten voor mannen

• Als u een presentatie moet geven: na een kopje koffie maakt u een minder ontspannen indruk. U heeft meer stress-symptomen, zoals een verhoogde hartslag en u voelt zich ook gestrest.

• Als u in een team werkt: koffie heeft in deze situatie voor- en nadelen. In een team werkt caffeïne stressreducerend. Maar let op: zonder koffie leidt het werken in teamverband tot betere prestaties; mét koffie blijkt dat voordeel weg te vallen. U bent bovendien

minder positief over uw teamgenoten.

• Als u zelfstandig werkt: koffie geeft meer stress-symptomen, zoals een verhoogde hartslag en meer stressgevoelens.

Effecten voor vrouwen

• Als u een presentatie moet geven: caffeïne maakt dat u relaxed overkomt op uw publiek. Hoewel u misschien wel zweethanden of andere stress-symptomen krijgt, vóelt u zich vrij ontspannen.

• Als u in een team werkt: koffie heeft voor- en nadelen in deze situatie. Het geeft u minder stress en onzekerheid over uw kunnen, maar helaas presteert het team minder door caffeïne.

• Als u alleen werkt: hoewel u misschien wel zweethanden of andere stress-symptomen krijgt, vóelt u zich vrij ontspannen als u koffie heeft gedronken. (JG)

Onderzoek van de Economic & Social Research Council (ESRC), februari 2004, www.esrc.ac.uk