Koffiepauze verhoogt stress

‘Koffie’ is naast ‘Goedemorgen’ de meest gehoorde kreet aan het begin van een drukke dag. Maar hoe verstandig is het om koffie te drinken op het werk? Britse onderzoekers hebben de effecten van caffeïne op stress in verschillende werksituaties gemeten. Over het algemeen blijkt een kopje koffie meer symptomen van stress (bijvoorbeeld verhoogde hartslag, verhit […]

‘Koffie’ is naast ‘Goedemorgen’ de meest gehoorde kreet aan het begin van een drukke dag. Maar hoe verstandig is het om koffie te drinken op het werk? Britse onderzoekers hebben de effecten van caffeïne op stress in verschillende werksituaties gemeten. Over het algemeen blijkt een kopje koffie meer symptomen van stress (bijvoorbeeld verhoogde hartslag, verhit hoofd) te geven, hoewel dat niet altijd betekent dat werknemers zich ook gestrest vóelen.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Opvallend is dat de mannen in het onderzoek veel sterker reageerden op koffie dan de vrouwen. Bij vrouwen heeft koffie zelfs vaak een positieve invloed. Over het waarom van de gevonden verschillen is nog weinig bekend. Kijk in onderstaande tabel welke gevolgen koffie voor u kan hebben in verschillende situaties.

Effecten voor mannen

• Als u een presentatie moet geven: na een kopje koffie maakt u een minder ontspannen indruk. U heeft meer stress-symptomen, zoals een verhoogde hartslag en u voelt zich ook gestrest.

• Als u in een team werkt: koffie heeft in deze situatie voor- en nadelen. In een team werkt caffeïne stressreducerend. Maar let op: zonder koffie leidt het werken in teamverband tot betere prestaties; mét koffie blijkt dat voordeel weg te vallen. U bent bovendien

Log in om verder te lezen.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Burn-out, depressie en voeding

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Interview

Sophie Hilbrand: ‘Een derde burn-out kan ik misschien niet voorkomen’

Lees verder
Artikel

Ziekteverzuim

Lees verder
Advies

Hoe vind ik mijn zelfvertrouwen terug?

Lees verder
Artikel

De eerste signalen

Lees verder
Artikel

Hoe langer je wacht, hoe enger het wordt

Lees verder
Advies

Ik heb geen tijd voor een burn-out

Lees verder