Beslissingen nemen onder stress

Verkeersleiders, handelaars in aandelen en telefonisten bij alarmcentrales: al deze mensen hebben gemeen dat er ze met een overdaad aan informatie heel snel cruciale beslissingen moeten nemen. De Amerikaanse psychologen Susan Joslyn en Earl Hunt vroegen zich af of er een algemene onderliggende capaciteit bestaat die kan voorspellen hoe iemand onder zulke omstandigheden zal functioneren.

Om dit te onderzoeken ontwikkelden zij de Abstract Decision Making Task. Dit is een computerspel waarin proefpersonen zo snel mogelijk objecten moeten selecteren op kleur, grootte en vorm, zonder dat ze de objecten zelf kunnen zien. De proefpersonen moeten vragen stellen over de objecten tot ze genoeg informatie hebben verzameld om de juiste keuze te maken. Bij deze taak moet men dus heel snel, efficiënt en abstract kunnen werken. Het blijkt dat deze test goed voorspelt hoe iemand functioneert in computersimulaties van het beroep van verkeersleider of telefonist bij een alarmcentrale. Het blijkt bovendien dat de test niet alleen abstract redeneervermogen meet, maar ook voorspelt hoe iemand functioneert in sociale situaties. Proefpersonen moesten bijvoorbeeld in staat zijn om snel informatie te verkrijgen van een huilende, paniekerige vrouw. De onderzoekers menen het onderliggende vermogen gevonden te hebben dat bepaalt hoe iemand zal functioneren in verschillende soorten stressvolle en verantwoordelijke beroepen. Dit vermogen kan in minder dan een uur worden gemeten.

(The ournal of Experimental Psychology: Applied, vol. 4, 1998)

De ander bedreigen met het verlies van je liefde, zoals Van Krogten dat aanduidt, heeft voor de meeste ingeslapen relaties daarom een heilzame functie. Gelukkig zijn we daar goed in. Zo trakteren we

Log in om verder te lezen.

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Mindfulness: Leven met aandacht

Het lijkt simpel: proef van één maaltijd per dag de eerste hap met volle aandacht. Maar ‘in het ...

Lees verder
Kort

Je bent (ook) wat je meemaakt

Hoewel onze persoonlijkheid voor een groot deel aangeboren is en na de puberteit nog maar weinig ver...

Lees verder
Artikel

Lang leve de werkstress

Lees verder
Artikel

Bang voor je baas

Lees verder
Artikel

Bent u mentaal weerbaar? Blijft u overeind onder stress?

Lees verder
Artikel

Het stresskwartet

Lees verder
Video

Eerste hulp bij keuzestress

Bekijk video
Verhaal

Wat te doen bij keuzestress?

Lees verder