Kunt u zich goed concentreren?

De een hoeft maar een zucht te horen of hij is al afgeleid. De ander kan midden op een kermis nog geconcentreerd lezen. Test uzelf: hoe lang is úw aandachtsspanne?

Test

Wie met zijn hoofd bij zijn werk zit, aan het tobben is over zijn gezondheid en ondertussen een boodschappenlijstje maakt, kan weleens afgeleid zijn. In zo’n geval is het niet vreemd als er iets belangrijks aan uw aandacht ontsnapt. Maar als het bijna altíjd moeite kost om geconcentreerd te blijven, en dat al van jongs af aan, dan hebt u misschien wel een aandachtsstoornis.

Nederland telt naar schatting honderdduizend volwassenen die zo’n stoornis hebben zonder het zelf te weten. Attention Deficit Disorder ofwel add is een aangeboren aandoening bij zo’n 3 procent van de kinderen, al dan niet in combinatie met hyperactiviteit (adhd).

Deze aandachtsstoornis verdwijnt niet bij het ouder worden, maar is wel te behandelen met medicijnen en gedragstechnieken.

Mensen met een aandachtsstoornis zijn extreem snel afgeleid, stellen vaak dingen uit, hebben moeite met plannen, vermijden taken die langdurige geestelijke inspanning vergen, raken makkelijk dingen kwijt, zien details over het hoofd, maken opdrachten niet af en zijn vaak vergeetachtig bij dagelijkse bezigheden. Ze kunnen hun aandacht goed vasthouden bij zaken die ze leuk vinden, maar een verlies aan interesse betekent vaak ook een verlies aan aandacht. Hun prestaties blijven vaak achter bij hun intelligentie en vaardigheden.

Gelukkig is

Log in om verder te lezen.
auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Partner in plaats van paracetamol

Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Kunnen we ons beter concentreren met een muziekje of leidt dat maar af?

Lees verder
Artikel

Wanneer wordt vergeten zorgelijk?

Lees verder
Interview

Helen Fisher: ‘Verliefdheid is een oerdrift’

Lees verder
Training

Leven met ADHD

Lees verder
Interview

ADHD-psychiater: ‘Ouders stoppen echt niet graag een pilletje in hun kind’

Lees verder
Artikel

Blijf jezelf testen

Lees verder
Artikel

7 vragen over lichaam en geest

Lees verder