‘Zij zijn gek en wij normaal.’ Zo zit voor de meeste mensen de wereld in elkaar. Niet voor Jim van Os: de Maastrichtse hoogleraar psychiatrie pleit al jaren voor een mildere benadering van waanzin. Niet alleen omdat hij weet dat psychotische ervaringen veel breder voorkomen dan alleen onder ‘gekken’. Ook omdat de diagnose ‘schizofrenie’ nu gelijkstaat aan een veroordeling tot een leven in de marge, terwijl Van Os ziet dat mensen met schizofrenie en andere psychotische stoornissen vaak heel redelijk kunnen functioneren – als ze maar niet in dat hokje ‘gek’ worden gedrukt. Sterker nog: genezing is best mogelijk. Een veel hoopgevender boodschap dan tot nu toe gebruikelijk. En dus lopen zijn patiënten met hem weg.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Maar ook vakgenoten beginnen inmiddels oor te krijgen voor de boodschap van Van Os. Hij zit zelfs in de Amerikaanse commissie die de nieuwe – vijfde – versie voorbereidt van de dsm, het internationale diagnostisch handboek van de psychiatrie. De kans is aanwezig dat mede door zijn inspanning de term ‘schizofrenie’ binnenkort verdwijnt uit dit gezaghebbende boek of een andere definitie zal krijgen.

U pleit al jaren voor een nieuwe naam voor schizofrenie. Wat hebt u precies tegen dat woord?

‘Dat het

Log in om verder te lezen.