Jim van Os: ‘Er is geen grens tussen gek en normaal’

Stemmen horen is helemaal niet zo vreemd. Doen wat ze zeggen soms wél. Maar waarom zou je er het stempel ‘schizofreen’ op zetten? Hoogleraar psychiatrie Jim van Os over een diagnose die hem al langer stoort, en over de grote vraag: wat is gek?

‘Zij zijn gek en wij normaal.’ Zo zit voor de meeste mensen de wereld in elkaar. Niet voor Jim van Os: de Maastrichtse hoogleraar psychiatrie pleit al jaren voor een mildere benadering van waanzin. Niet alleen omdat hij weet dat psychotische ervaringen veel breder voorkomen dan alleen onder ‘gekken’. Ook omdat de diagnose ‘schizofrenie’ nu gelijkstaat aan een veroordeling tot een leven in de marge, terwijl Van Os ziet dat mensen met schizofrenie en andere psychotische stoornissen vaak heel redelijk kunnen functioneren – als ze maar niet in dat hokje ‘gek’ worden gedrukt. Sterker nog: genezing is best mogelijk. Een veel hoopgevender boodschap dan tot nu toe gebruikelijk. En dus lopen zijn patiënten met hem weg.

Maar ook vakgenoten beginnen inmiddels oor te krijgen voor de boodschap van Van Os. Hij zit zelfs in de Amerikaanse commissie die de nieuwe – vijfde – versie voorbereidt van de dsm, het internationale diagnostisch handboek van de psychiatrie. De kans is aanwezig dat mede door zijn inspanning de term ‘schizofrenie’ binnenkort verdwijnt uit dit gezaghebbende boek of een andere definitie zal krijgen.

U pleit al jaren voor een nieuwe naam voor schizofrenie. Wat hebt u precies tegen dat woord?

‘Dat het

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Pijn? Ga mediteren!

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Blauw verjaagt de blues

Lees verder
Artikel

Geef je bloot, dan durf ik het ook

Lees verder
Kort

Handleiding bij Alzheimer

Lees verder
Artikel

Bellen helpt

Lees verder
Artikel

Testosteron tegen alzheimer

Lees verder
Artikel

Brief aan jezelf: een jaar later

Lees verder