Hoe vaak moet je je aan eten te buiten gaan om in aanmerking te komen voor de diagnose binge eating disorder? Niet zo gek vaak, constateert de Amerikaanse psychiater Allen Frances. Volgens de nieuwste versie van het handboek van de psychiatrie, de DSM-5, is een maand lang één stevige eetbui per week genoeg.

Als grage eter haalt Frances (70) dat zelf met gemak. Zoals hij ook moeiteloos aan de criteria voldoet voor een andere nieuwe stoornis in de DSM-5: de minor neurocognitive disorder. Zijn vergeetachtigheid is niet langer een normaal oudedagsverschijnsel, maar symptoom van een stoornis die wel eens vooruit zou kunnen wijzen naar alzheimer. ‘De tijd is nabij dat iedereen een psychiatrische stoornis heeft,’ zegt Frances. ‘De aantallen nemen nu al alarmerende proporties aan en als de DSM zo verder gaat, wordt het alleen maar erger.’

Hoe groot de invloed van het handboek is heeft Frances zelf mogen ervaren. Twintig jaar geleden had hij de leiding over de samenstelling van de DSM-IV, waarin de diagnoses van ADHD en autisme werden uitgebreid. Dat leidde tot een enorme toename van het aantal patiënten. Waar hij en zijn team geen rekening mee hadden gehouden was de macht van belangengroeperingen, variërend van ­ouders en het onderwijs tot verzekeringsmaatschappijen en de rechterlijke macht.

Log in om verder te lezen.