Een psychiatrische aandoening is niet niks, laat daar geen misverstand over bestaan – hoogleraar psychiatrie Iris Sommer wil het absoluut niet bagatelliseren. Maar ze is duidelijk wel van de school die het taboe op zulke aandoeningen wil doorbreken. De grens tussen wat nog ‘normaal’ is en wat abnormaal, is minder scherp dan we in het dagelijks leven geneigd zijn te denken.

"In feite zegt zo’n etiketje niet zoveel. Interessanter is natuurlijk de vraag: wat veroorzaakt nou precies deze klachten? "

- Iris Sommers

Dat bleek de afgelopen jaren al uit de manier waarop Iris Sommer aandacht vroeg voor mensen die stemmen horen. Dat komt veel voor, en het hoeft lang niet altijd te betekenen dat ze een stoornis hebben; hun hersenen verwerken taalprikkels net even anders.

Haperende hersenen

Met haar onlangs verschenen boek Haperende hersenen zet ze die lijn voort. Iris Sommer portretteert hierin negen mensen die met een hersenziekte kampen. De helft van hen heeft wat we een psychiatrische aandoening noemen, zoals schizofrenie of een bipolaire stoornis; de andere helft een neurologische aandoening als multiple sclerose of parkinson.

In Nederland betekent dat dat ze bij verschillende artsen terechtkomen; de eerste groep bij een psychiater, die ze voor hun geestelijke problemen behandelt, de tweede groep bij een neuroloog, die vooral aandacht heeft voor hun fysieke klachten.

Log in om verder te lezen.