Groepsbrainstorms zijn lang niet zo effectief als we vaak denken. Dat stellen wetenschappers van de Universiteit van Texas nadat ze proefpersonen in twee groepen ideeën lieten bedenken. De ene groep hield een groepsbrainstorm, de leden van de andere groep moesten elk voor zich ideeën spuien zonder inzage in andermans suggesties. Beide groepen bedachten evenveel ideeën, maar die van de individuele brainstormers waren veel gevarieerder.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

In een groep staren we ons snel blind op andermans invallen, zo verklaren de Texanen die uitkomst. Ze suggereren gelukkig ook een manier om dat ‘fixatie-effect’ te verkleinen: las regelmatig pauzes in.

Andere brainstormtips:

z Houd eens een ‘brainwriting’ in plaats van ‘brainstorming’, adviseert arbeidspsycholoog Peter Heslin. Pen je gedachten op papier in plaats van ze mondeling te spuien; wissel de geschreven ideeën onderling uit en vul ze – eveneens schriftelijk – aan. Hiermee voorkom je dat sommige deelnemers achteroverleunen omdat anderen wel met die briljante suggesties komen, of dat ze juist hun ideeën inslikken omdat die vergeleken bij die van de rest toch niet zo goed lijken.

z Hanteer geen strak tijdschema. Hoogleraar arbeidspsychologie Carsten de Dreu toonde aan: een sessie van vijf minuten levert weliswaar relatief meer ideeë

Log in om verder te lezen.